Kermissen verboden tot 1 augustus: “Dit jaar geen Sinksenfoor in Antwerpen”

/ Antwerpen -

Kermissen, beurzen en dorpsfeesten zijn verboden tot 1 augustus. Dat deelde de Nationale Veiligheidsraad mee. “Dan is er dit jaar sowieso geen Sinksenfoor in Antwerpen”, zegt woordvoerder Jean François Vlasselaerts.

De hoop bij de foorkramers bestond dat de Sinksenfoor, die elk jaar rond Pinksteren in Antwerpen neerstrijkt, dit jaar uitzonderlijk in juli zou kunnen plaatsvinden. “Spoor Oost in Borgerhout (waar de Sinksenfoor sinds 2015 plaatsvindt, red.) zou de perfecte coronaveilige locatie daarvoor zijn”, zegt woordvoerder Jean François Vlasselaerts. “Er is ruimte genoeg en bezoekers zouden zich in een aangegeven wandelrichting kunnen bewegen. Het zou de ideale testzone en leerschool zijn voor andere kermissen. Maar helaas.”

De Nationale Veiligheidsraad maakte woensdag bekend dat kermissen pas vanaf augustus kunnen plaatsvinden. “Dan is Brussel aan de beurt en daarna Leuven en Luik. Voor de vaste Sinksenfoorkramers is Antwerpen dus onhaalbaar”, zegt Vlasselaerts. “Ook de andere kermissen zijn nog onzeker, want we willen niet zoals de markten het aantal kramen inperken. We weten nog niet onder welke omstandigheden het allemaal zal kunnen. Daar zal veel van afhangen. Wij hopen hygiënemaatregelen te kunnen nemen zoals men dat in winkelstraten doet.”

Onderhandelingen

Wat dan met de kleinere kermissen? Er zijn gemeenten die al aangekondigd hebben dat hun jaarlijkse kermis niet zal kunnen doorgaan deze zomer. “We proberen met die gemeenten te onderhandelen om toch in augustus of september een kermis mogelijk te maken”, zegt Vlasselaerts. “Men mag niet alle kermissen over dezelfde kam scheren. De Sinksenfoor trekt 20.000 mensen per dag. Een kleine kermis is een heel andere situatie.”

Door syma
Voor jou geselecteerd