Jongeren plannen zondag een solidariteitsactie tegen racisme op de Groenplaats, in navolging van steden als Amsterdam en Parijs. AP

Allicht geen toestemming voor anti-racismebetoging op Groenplaats

Gezien de geldende maatregelen rond Covid-19 zal de aangekondigde antiracisme-betoging op de Groenplaats in Antwerpen allicht niet mogen doorgaan. Die zou aanstaande zondagmiddag plaatsvinden onder de naam ‘Black Lives Matter Belgium’. Op Facebook wordt de actie aangekondigd als een “vreedzame samenkomst met een zitting”.

Een goeie week geleden liet de zwarte Amerikaan George Floyd het leven bij excessief politie-ingrijpen. Niemand kon op dat moment vermoeden dat dit pijnlijke incident in Minneapolis tot enorme massaprotesten zou leiden en zelfs weerklank zou krijgen tot in België.

De voorbije dagen kwamen ook al mensen op straat in steden als Parijs en Amsterdam en aanstaande zondag 7 juni staat een manifestatie op de Groenplaats gepland. “Ook hier in Vlaanderen hebben we het een en ander recht te zetten tegenover de verschillende gemeenschappen die al jaren lang discriminatie en racisme ondervinden”, zo staat te lezen bij het Facebook-evenement. “Daarom deze solidariteitsactie, een vreedzame samenkomst met een zitting ter herdenking van de recente gebeurtenissen. Dit, om aandacht te vragen voor ook de problematiek hier.”

De organisatoren hebben echter nog geen toestemming aangevraagd om een manifestatie te houden en mochten ze die aanvragen, zal de burgemeester die allicht weigeren. “Het is gezien de geldende maatregelen rond Covid-19 in heel het land nog steeds niet toegelaten om betogingen of manifestaties te organiseren. De organisatoren hebben géén toestemming van de politie of de stad om dit te laten doorgaan”, zo laat de Antwerpse politie via Twitter weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Protest uit Amerika slaat over naar Europa: “Europeanen denken dat ze minder racistisch zijn, maar niets is minder waar”

Standbeeld in Ekeren

Het evenement stond aanvankelijk gepland aan de Markt in Ekeren. Een symbolische plek omdat daar naast de kerk een standbeeld staat van koning Leopold II, die voor een donkere bladzijde tekende in de geschiedenisboeken omwille van zijn schrikbewind in de voormalige Belgische kolonie Congo. Het standbeeld in Ekeren werd eerder deze week besmeurd met rode verf. In de nacht woensdag op donderdag werd het standbeeld opnieuw toegetakeld. Ditmaal werd het door onbekenden in brand gestoken en liep het ernstige schade op.

LEES OOK. Standbeeld Leopold II in Ekeren in brand gestoken: schade lijkt nu onherstelbaar

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd