Onverwachts opgestarte affakkeling tot ver buiten Antwerpen zichtbaar

Een vlam van 80 meter hoog in de Antwerpse haven ging dinsdag gepaard met een grote rookpluim die tot ver buiten Antwerpen zichtbaar was. Het ging om een onverwachts opgestarte affakkeling om de veiligheid te garanderen, na een technische storing. De affakkeling zou nog tot woensdagmiddag kunnen duren.

LEES OOK: Wat is affakkelen en mag dat zomaar? Weinig regels, wellicht wel impact

De affakkeling bij het bedrijf Total Olefins Antwerp aan de Scheldelaan leidde dinsdag tot ongeruste telefoontjes bij de noodcentrales in Antwerpen. De hevige rookpluim was tot heel ver zichtbaar. Zo kreeg de gemeente Kalmthout ook oproepen over een mogelijke brand op de Kalmthoutse Heide. Ook in de Rupelstreek en tot in Mechelen kwamen meldingen binnen.

“Er is geen reden tot ongerustheid”, aldus Pascal De Crem van Total. “De fakkels zijn veiligheidsinstallaties, speciaal ontworpen en ontwikkeld voor verbranding op grote hoogte. De verbranding vindt plaats boven in de fakkel op een veilige hoogte van 200 meter. Op die hoogte is er geen gevaar voor de installaties en de mensen in de buurt van de fakkel.”

De Antwerpse brandweer volgde de situatie mee op. “Na de middag is de hoogte van de vlam al sterk gereduceerd en is de roetvorming verdwenen”, klinkt het bij het Vlaams Departement Omgeving. “Dat duidt er op dat het fakkeldebiet ondertussen toch al duidelijk verminderd is. Het bedrijf heeft de procedure overigens correct gevolgd en ons tijdig op de hoogte gebracht.”

Volgens onze informatie zou de affakkeling nog tot woensdagmiddag duren, ook vannacht zal er dus een vlam zichtbaar blijven boven het Antwerpse havengebied.

BFM

BFM

BFM

doro

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd