Vlaamse regering reserveert 65 miljoen euro van het noodfonds voor cultuur

De Vlaamse regering trekt het bedrag voor het corona-noodfonds op van 200 tot 265 miljoen euro. Dat zei minister-president Jan Jambon dinsdag op een persconferentie. 65 miljoen daarvan wordt voorzien voor de cultuursector.

Naar de verdeling van het noodfonds wordt al enkele weken reikhalzend uitgekeken. De miljoenen moeten immers worden verdeeld over heel diverse sectoren, zoals cultuur, toerisme en bepaalde delen van de landbouw. Tot op heden werd steeds het bedrag van 200 miljoen euro genoemd, maar dat werd opgetrokken tot 265 miljoen, aangevuld met 31 miljoen aan waarborgen en leningen.

Enkel voor gesubsidieerde cultuurorganisaties

Van de 265 miljoen euro wordt dus 65 miljoen gereserveerd voor cultuur. Daarnaast krijgen steden en gemeenten 67 miljoen euro die ze vrij kunnen verdelen over lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. “Ik verwacht dat daarvan nog eens 20 miljoen naar de lokale cultuur zal gaan”, aldus Jambon.

De regering kiest ervoor om enkel gesubsidieerde cultuurorganisaties rechtstreeks te ondersteunen. De niet-gesubsidieerde moeten dus rekenen op het gemeentefonds en op indirecte steun. De sportfederaties krijgen 10 miljoen euro uit het noodfonds, net als de media.Ontvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws