Beerschot hekelt wijziging bondsreglement: “Zorgvuldig bestuur wordt tenietgedaan”

Beerschot heeft dinsdag gereageerd op een wijziging van het bondsreglement, waardoor in de return van de promotiefinale OHL-Beerschot en de bekerfinale Club Brugge-Antwerp spelers opgesteld mogen worden die in het seizoen 2019-2020 nog niet tot de spelerskernen behoorden. “Dit zijn manipulaties die aanleiding kunnen geven tot competitievervalsing”, aldus Beerschot, dat zich buigt over stappen.

De bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp wordt op 1 augustus gespeeld in Brussel. OHL en Beerschot werken hun return van de 1B-finale af op 2 augustus in Leuven. Het gaat om wedstrijden van het seizoen 2019-2020 die door het verbod op competitiewedstrijden tot en met 31 juli wegens de coronacrisis niet gespeeld kunnen worden voor 30 juni, de dag waarop de eindstanden in principe definitief zijn.

Voor wedstrijden die alsnog buiten hun normale competitiedag plaatsvinden, geldt eigenlijk de regel dat enkel spelers mogen opgesteld worden die ook op de oorspronkelijk wedstrijddatum gekwalificeerd waren. Maar de Pro League paste daar een mouw aan. Er werd een uitzonderlijke bepaling goedgekeurd die een afwijking voorziet op het artikel B1020 in het bondsreglement, enkel voor het seizoen 2019-2020. De bepaling staat clubs toe om ook nieuwe spelers, die nog niet tot de kern behoorden, op te schrijven op het wedstrijdblad.

OHL haalde zo een kleine slag thuis, maar Beerschot is het allerminst eens met de reglementswijziging. “Die tracht duidelijk de lopende competitie te beïnvloeden”, klinkt het op het Kiel. “Volgens de regels van de KBVB maar ook voor UEFA en FIFA staat het beïnvloeden van de competitie gelijk met competitievervalsing en bovendien tast dit overduidelijk de sportieve integriteit van de competitie aan.”

“Moreel verwerpelijk”

Volgens de Ratten werd die wijziging nooit voorgelegd aan de clubs tijdens de algemene vergadering van de Pro League van 15 mei, de dag waarop onder meer wel beslist werd dat OH Leuven en Beerschot hun terugmatch nog moesten afwerken. “Dat de beslissingen van de Algemene Vergadering werden afgedwongen met financiële dreigementen en gebruik van financiële middelen van de Belgische voetbalbond, is moreel verwerpelijk en is momenteel onderwerp van onderzoek”, klinkt het. Beerschot verwijst naar klachten bij de Belgische Mededingingsautoriteit en arbitrageprocedures bij het BAS.

Beerschot onderzoekt welke stappen het kan ondernemen om de reglementswijziging ongedaan te maken. “We zullen alle middelen gebruiken om een faire competitie te garanderen en een gelijke behandeling van alle ploegen af te dwingen”, schrijft de Antwerpse club op zijn website. “Beerschot heeft steeds gesteld dat het zich sportief wil verdedigen maar kan niet tolereren dat bondsregels worden veranderd tijdens het lopende seizoen (op één wedstrijd van het einde) en zeker niet als deze duidelijk de competitie beïnvloeden. Dit tast het basisprincipe van rechtszekerheid aan en gaat in tegen het eigen reglement dat stelt dat nieuwe regels alleen kunnen gelden voor het volgende seizoen.”

“Alle clubs wisten dat het seizoen kon verlengd worden. Daarop heeft Beerschot ingespeeld door contracten te verlengen en spelers niet te transfereren. Dit zorgvuldig bestuur zou dan niet enkel teniet gedaan worden maar zelfs contra-productief werken. Zowel Beerschot als OHL werkten een volledig seizoen af en staan op 90 minuten van een promotie. De solidariteit ontbrak echter om beide clubs gelijk te behandelen met de ploegen uit 1A (wat een basisregel is voor behoorlijk bestuur) en te laten promoveren. Uiteraard willen wij een sportieve promotie maar dan wel zonder manipulaties die duidelijk aanleiding kunnen geven tot competitievervalsing.”

Voor jou geselecteerd