Trump leest “zwakke” gouverneurs de les, Obama spreekt relschoppers vermanend toe

Foto: AP

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft felle kritiek geuit op de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen in zijn land. Ook adviseert hij betogers om duidelijke eisen te stellen en verandering af te dwingen via de lokale politiek.

LEES OOK

In de VS ontstond grote onrust na de dood van George Floyd, een zwarte man die overleed na hardhandig politieoptreden. Obama schrijft in een opiniestuk op de website Medium dat veel mensen zich afvragen hoe ze echte veranderingen kunnen afdwingen.

De oud-president roept mensen op zich niet blind te staren op wie er in het Witte Huis zit. Hij zegt dat juist de lokale politiek veel invloed heeft op de politie. Zo benoemen burgemeesters de politiechefs en zijn het aanklagers die besluiten of agenten worden vervolgd na wangedrag.

Obama zegt het enorm oneens te zijn met mensen die beweren dat stemmen zinloos is. Hij noemt demonstreren een middel om aandacht te vragen voor onrecht, maar het is volgens hem ook belangrijk om te stemmen op politici die daadwerkelijk willen hervormen.

Trump leest “zwakke” gouverneurs de les, Obama spreekt relschoppers vermanend toe
Foto: Sven Hoppe/dpa

Het is volgens de oud-president ook belangrijk dat betogers specifieke eisen stellen. Als demonstranten een duidelijke agenda hebben, zou het voor de autoriteiten lastiger zijn om weg te komen met symboolpolitiek.

“Geweldplegers brengen onschuldige mensen in gevaar”

De Democraat heeft verder geen goed woord over voor de “kleine minderheid” van demonstranten die overgaat tot geweld. “Of ze nou echt boos zijn of gewoon opportunistisch, ze brengen onschuldige mensen in gevaar”, schrijft Obama.

Hij benadrukt dat gewelddadige rellen juist buurten treffen waar het toch al ontbreekt aan van alles. “Ik zag vandaag een interview met een oudere zwarte dame die in tranen was omdat de enige supermarkt in haar buurt was vernield.”

Trump leest ‘zwakke’ gouverneurs de les na rellen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gouverneurs de les gelezen na de rellen van de afgelopen dagen. Hij noemde ze tijdens een teleconferentie “zwak” omdat ze niet agressiever optreden om de wet te handhaven. Dat bericht CBS News.

“Jullie moeten domineren. Als je niet domineert, verspil je je tijd. Dan lopen ze over je heen”, zou Trump de gouverneurs hebben voorgehouden. “Jullie zien er straks uit als een stelletje hufters. Je moet domineren.”

De president stelde volgens CBS, dat een geluidsopname van het gesprek bemachtigde, dat links-radicalen verantwoordelijk zijn voor het geweld. Hij zei ook dat dergelijk geweld al eerder is voorgekomen. “En het is alleen succesvol als je zwak bent. En de meesten van jullie zijn ook zwak.”

Trump sprak ook over de situatie in Washington, waar het eerder onrustig was bij het Witte Huis. “Washington was heel goed onder controle. Maar we gaan het nog veel meer onder controle krijgen”, zei hij. “We gaan er duizenden mensen bijhalen. We gaan heel, heel hard optreden.”

Trump leest “zwakke” gouverneurs de les, Obama spreekt relschoppers vermanend toe
Foto: rr

Toch enkele honderden deelnemers voor geannuleerde ‘Black Lives Matter’-betogingen in Brussel en Gent

In Brussel liet de politie toe dat de groep een half uur ter plaatse bleef, met respect voor de socialeafstandsregels. Daardoor was er gelegenheid voor een paar toespraken. De demonstranten knielden ook en staken een vuist op, het Amerikaanse teken van vreedzaam protest tegen het politiegeweld op de Afro-Amerikaanse bevolking.

Ook in Gent duurde de demonstratie ongeveer een half uur. De manifestatie was nochtans nadrukkelijk verboden door de Gentse burgemeester en politie. Toch daagden honderden mensen op met mondmaskers en slogans, om protesteren tegen het overlijden van George Floyd in de Verenigde Staten.

Duizenden betogers in Amsterdam tegen politiegeweld VS

Duizenden betogers, veelal met mondkapjes, hebben zich maandag rond 17.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om te protesteren tegen wat zij noemen het politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU. Volgens de politie verloopt de betoging vooralsnog vreedzaam.

De organisatie had vooraf tegen de gemeente gezegd rekening te houden met 250 tot 300 betogers, zei een woordvoerster van de gemeente. Volgens haar is het de verantwoordelijkheid van de organisatie om de 1,5 meter afstand in coronatijden in acht te nemen.

De organisatie roept de aanwezigen op om afstand te houden en er staan ook kruizen op de grond waar mensen moeten staan, maar de drukte maakt dat lastig. De betogers dragen wel bijna allemaal mondkapjes, zoals vooraf was gevraagd.

Trump leest “zwakke” gouverneurs de les, Obama spreekt relschoppers vermanend toe
Foto: EPA-EFE
Door blg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd