Otter, zeehond of toch bever in Albertkanaal?

Zandhoven -

Is het een otter, een zeehond, of toch ‘gewoon’ een bever? Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven kreeg afgelopen weekend een interessant natuurfilmpje toegestuurd van een opmerkzame inwoner.

“Liefste burgemeester, ons Louise spotte deze namiddag een zeehond/otter in het kanaal”, signaleerde inwoner Raf Meeussen de markante gebeurtenis. Het filmpje toont een zwemmend beestje.

Onlangs werd nog een bever uit de sluis in Viersel gered en ook ter hoogte van de jachthaven van Massenhoven werd eerder al eens een bever geëvacueerd. Maar dit dier lijkt zich toch wat speelser te gedragen. Een otter zou niet ondenkbaar zijn, want in het nabijgelegen Antitankkanaal in Oelegem werd de voorbije maanden al een otter gesignaleerd. Of is het toch een zeehond?

Mysterie opgelost

Charlotte Broeckhoven uit Zandhoven zag het filmpje dat haar dorpsgenote Louise Meeussen (12) samen met haar vriendinnetje maakte en meent dat ze zaterdag hetzelfde dier heeft gespot in het Albertkanaal. “Het beestje volgde ons van Oelegem naar Zandhoven. Het kroop er op een trapje, en we zagen een vrij brede staart en denken dat het een bever is”, laat Charlotte weten.

Charlotte maakte zelf ook een filmpje (onderaan) en nam enkele foto’s. De kans lijkt inderdaad bijzonder groot dat het om een bever gaat. Bevers zijn al jaren kind aan huis in het Viersels Gebroekt in Viersel, dat naast het Netekanaal ligt en via die weg in verbinding staat met het Albertkanaal. Maar bevers zijn ook erg actief in de vallei van de Tappelbeek die onder meer naast het Albertkanaal in Massenhoven en Oelegem loopt. Het Albertkanaal zelf is geen geschikte biotoop voor de bever.

Video: rr

Door Kristin Matthyssen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd