Gijzeling van Genkse jongen (13) na 42 dagen afgelopen, vier huiszoekingen in Antwerpen

Een 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen in gevangenschap bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie in de provincies Limburg en Antwerpen werden vervolgens zeven verdachten opgepakt.

De jongen met Turkse roots werd in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 april ontvoerd uit zijn ouderlijke huis in Genk. Drie of vier zwaarbewapende en gemaskerde mannen drongen het huis met geweld binnen, bedreigden de aanwezigen, en namen de jongen mee.

Het parket opende een grootschalig onderzoek, waaraan gedurende de hele duur van de kidnapping 25 mensen non-stop meewerkten. In eerste instantie werd onderzocht of er een link was met het drugsmilieu: de familie van de jongen was in het verleden namelijk betrokken bij enkele drugsdossiers. Die link wil het parket noch bevestigen noch ontkennen.

5 miljoen euro

Er vonden in de weken na de ontvoering veelvuldige contacten tussen ontvoerders en familie plaats, waarbij de kidnappers telefonisch losgeld eisten. Het ging om vijf miljoen euro, deels in cash en deels in goud te betalen. De ontvoerders leverden ook tweemaal bewijs dat de jongen nog in leven was.

Politie en gerecht benadrukken dan ook dat ze de gijzeling “met de nodige omzichtigheid hebben behandeld” om “de jongen niet in gevaar te brengen”. “We hebben erg gevreesd voor zijn leven”, zei onderzoeksrechter Guido Vermeiren maandagochtend op een persconferentie.

Ontknoping

Dat losgeld zou ook effectief (deels) betaald zijn, maar dat zou niet hebben geleid tot de vrijlating van de jongen. Hoe en waarom het slachtoffer dan vrijgelaten werd, is niet duidelijk. “De jongen werd maandag kort na middernacht vrijgelaten, en kwam te voet thuis aangelopen. Hij was in de buurt afgezet”, aldus Kris Vandepaer, directeur van de federale gerechtelijke politie van Limburg.

Pas nadat het slachtoffer met zekerheid in veiligheid was gebracht, zou de politie vervolgens tussen 2 en 6 uur maandagochtend negen huiszoekingen hebben uitgevoerd, waarbij zeven verdachten (met een gerechtelijk verleden) opgepakt werden. Vier huiszoekingen vonden plaats in Antwerpen, de overige op verschillende plaatsen in Limburg. De onderzoeksrechter zal nu beslissen of de verdachten aangehouden worden.

“Hij stelt het verrassend goed”

De gekidnapte jongen was naar verluidt “zwaar onder de indruk”, maar stelt het volgens onderzoeksrechter Vermeiren inmiddels “verrassend goed”. Hij krijgt medische en psychologische bijstand. “Het is een heel sterke jongen. Hij zal hier mentaal wel een weerslag van ondervinden, maar vannacht was iedereen positief over hoe hij omging met wat hem overkomen is”, aldus Vermeiren. Het parket geeft geen verdere info over de identiteit van het kind, om zijn herstel niet te belemmeren.

Bepaalde media waren tijdens het onderzoek al op de hoogte van de ontvoering en gijzeling. Het gerecht had de media gevraagd de zaak stil te houden met het oog op een succesvolle ontknoping, en bedankte de pers dan ook om het leven van het kind te laten primeren.

42 dagen

Het gaat met 42 dagen om een van de langste ontvoeringen in de Belgische geschiedenis. Anthony De Clerck, de zoon van textielmagnaat Jan De Clerck die in februari 1992 werd ontvoerd, was in totaal 32 dagen in handen van zijn kidnappers. Sabine Dardenne zat 80 dagen vast na haar ontvoering door Marc Dutroux.

Gijzeling van Genkse jongen (13) na 42 dagen afgelopen, vier huiszoekingen in Antwerpen
Foto: BELGA
Door nv, jvh, cds

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd