Protest in VS loopt uit de hand: hoofdkwartier CNN bestormd, Witte Huis in lockdown

Na verscheidene nachten van gewelddadige protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de burgemeester er een avondklok uitgevaardigd. Toch duurt het protest voort, in de hele Verenigde Staten. In Kentucky werden betogers beschoten, in Atlanta werd het hoofdkwartier van CNN bestormd, en ook aan het Witte Huis in Washington werd vrijdagavond betoogd.

Het uitgaansverbod in Minneapolis, uitgevaardigd door burgemeester Jacob Frey, gold van vrijdagavond 20u tot 6u zaterdagochtend. Overtreders konden een boete krijgen tot 1.000 dollar of 90 dagen celstraf. Toch trokken mensen massaal de straat op om te demonstreren, zo is te zien op televisiebeelden.

AP

De gemoederen raakten ook verhit nadat de politie van de staat Minnesota CNN-presentator Omar Jimenez en zijn medewerkers tijdens een uitzending aanhielden terwijl ze verslag deden van de rellen in de stad. Volgens de politie zouden ze hebben geweigerd gehoor te geven aan een bevel zich te verwijderen van de plek waar ze aan het filmen waren. CNN meldde later dat ze na korte tijd werden vrijgelaten.

Betogers beschoten

Op sommige andere plaatsen in het land lopen de protesten uit de hand. In het centrum van Louisville in Kentucky werd op betogers geschoten en raakten er zeven gewond, van wie een ernstig.

En in Detroit kwam een 19-jarige jongeman om het leven, toen er schoten werden afgevuurd vanuit een wagen die tot vlakbij de betogers was gereden. Er is nog geen verdachte aangehouden, maar de woordvoerder van de lokale politie hamert erop dat er geen agenten betrokken waren bij het incident.

REUTERS

In Atlanta bestormden betogers dan weer het hoofdkantoor van CNN. Ze beklommen en bekladden het grote logo voor het pand, en zwaaiden met Black Lives Matter-vlaggen. Ook werd er glas bij de ingang vernield. Ook in veel andere steden heerst er nog altijd grote onvrede en zwellen de protesten aan.

Honderden mensen voerden vrijdagavond ook actie aan het Witte Huis in Washington. De residentie van de president ging daarbij zelfs kortstondig in lockdown.

EPA-EFE

George Floyd

Het is al dagenlang onrustig in de Verenigde Staten. De protesten en rellen zijn een reactie op de dood van de 46-jarige zwarte man George Floyd. Hij werd maandag gearresteerd. Tijdens de arrestatie plaatste de witte agent Derek Chauvin minutenlang zijn knie op de keel van Floyd. Die overleed aan de gevolgen daarvan in het ziekenhuis. De video werd dinsdag publiek gemaakt, waarna een golf van protest ontstond.

De agent in kwestie, die eerder al was ontslagen, is intussen aangehouden. Het departement Justitie heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar Derek Chauvin voor moord en doodslag op de ongewapende man.

De drie collega’s die ook bij de arrestatie waren, zijn eveneens ontslagen. Ook naar hen loopt een onderzoek. Verwacht wordt dat zij ook worden aangeklaagd.

AFP

Kellie Chauvin, de vrouw van de agent, liet zaterdag ook weten dat ze de scheiding zou aanvragen. “Ze is helemaal kapot van de dood van George Floyd”, aldus de advocaat van de vrouw. “Haar medeleven gaat uit naar zijn familie, dierbaren en iedereen die geraakt wordt door deze tragedie. Ze wil haar huwelijk met Derek beëindigen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd