Brandfase rood in Antwerpse natuurgebieden door extreme droogte, De Liereman afgesloten

De risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat meldt Natuur en Bos vrijdag. Toegang tot bossen en natuurgebieden wordt afgeraden. In Oud-Turnhout wordt natuurdomein De Liereman afgesloten.

“De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar. We kunnen de gebieden niet afsluiten omwille van praktische redenen”, zegt Natuur en Bos.

“Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Bossen en natuurgebieden hebben logischerwijze ook niet zelden heel wat mogelijke ingangen. Als je toch wil gaan wandelen, blijf dan zeker aan de rand van het bos of natuurgebied.”

Een brand kan zeer snel van een kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen kunnen snel zorgen voor een grotere brand. Natuur en Bos dringt er daarom bij de bevolking op aan om het verbod op het maken van vuur of te roken in de natuur strikt na te leven.

Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.

De Liereman afgesloten

Om praktische redenen is het vaak moeilijk om natuurgebieden fysiek af te sluiten. De gemeente Oud-Turnhout besliste vrijdag wel al om het natuurdomein De Liereman afsluiten. De toegangswegen worden afgesloten met nadarhekken en de wandel- en mountainbikewegjes zijn niet toegankelijk.

De Liereman werd onlangs nog getroffen door een brand, eveneens toen code rood van kracht was en het gebied niet toegankelijk was. Mogelijk was er kwaad opzet in het spel. “De politie is extra waakzaam gezien de recente gebeurtenissen”, stelt de gemeente Oud-Turnhout alvast. “Merk je ergens vuur, rook of iets verdacht op, bel dan meteen het noodnummer 100 of 112.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd