OVERZICHT. Zomerkampen toegelaten, speeltuinen weer open: dit werd er beslist

Kinderen en jongeren kunnen komende zomer op kamp, dat meldt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle. De kampen zullen worden opgesplitst in ‘contactbubbels’ van maximum van 50 personen. Ook buitenlandse jeugdkampen kunnen doorgaan, maar slechts tot maximum 150 kilometer vanaf de Belgische grens. Kleine buurtspeeltuinen mogen vanaf woensdag weer open. Grotere speeltuinen moeten onder toezicht staan van de lokale autoriteiten.

blg

Zomerkampen en jeugdactiviteiten gaan door

“Ik zei enkele weken geleden ‘Liever een late ja, dan een vroege nee.’ En het is zo ver. Er is ja gezegd. De zomerkampen en jeugdactiviteiten kunnen doorgaan. Het geeft hoop en perspectief voor meer dan 1 miljoen kinderen”, zei Dalle op een persconferentie. De jeugdsector heeft samen met de experten een basishandleiding gecreëerd. Die bevat regels voor het jeugdwerk, maar ook concrete zomerplannen voor alle organisatoren. Dat wil zeggen voor alle 95.000 jonge vrijwilligers en voor het realiseren van 23.000 kampen en activiteiten.

Risicogroepen

Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk jongeren kunnen deelnemen. Enkel de kinderen die recente ziekteverschijnselen vertoond hebben, worden uitgesloten. Kinderen die tot een risicogroep behoren moeten een medisch attest kunnen voorleggen. Het is vooral belangrijk dat er aan contact tracing kan gedaan worden en daarom willen de experten goed kunnen registeren welk kind op welke activiteit was. Daarvoor zijn goed uitgebouwde medische fiches belangrijk.

Buurtspeeltuinen opnieuw open

Na overleg met de experts heet het Overlegcomité met leden van de federale regering en de gewestregeringen beslist dat de buurtspeeltuinen in open lucht vanaf woensdag 27 mei heropend kunnen worden voor kinderen tot en met 12 jaar.

Grotere speeltuinen onder toezicht van lokale autoriteiten

Grotere speeltuinen in parken kunnen onder toezicht van de lokale autoriteiten worden geopend onder dezelfde voorwaarden als sportactiviteiten: maximaal 20 kinderen tegelijk. Speeltuinen op het terrein van bijvoorbeeld dierentuinen kunnen worden heropend onder toezicht van de uitbater om drukte te voorkomen.

Bubbels van 50 kinderen

De experten hebben een basishandleiding gecreëerd. Die bevat regels voor het jeugdwerk, maar ook concrete zomerplannen voor alle organisatoren. Concreet betekent dit dat er contactbubbels van maximum 50 kinderen, jongeren en begeleiders zullen komen. Binnen die bubbels is er geen fysieke afstand nodig. Er zullen verschillende hygiënemaatregelen komen op basis van leeftijden.

Handhygiëne staat centraal

Op de zomerkampen zal handhygiëne centraal staan. Voor en na elke maaltijd, voor en na elk toiletbezoek en aan het begin en einde van de dag zullen de handen gewassen moeten worden. Ook oppervlaktes zullen gereinigd worden. Mondmaskers zijn op het kamp niet noodzakelijk, maar wel als er contact is met externen. Ouders zullen bij aankomst en vertrek wel een mondmasker moeten dragen.

Jeugdhuizen

Ook jeugdhuizen, ontmoetingswerking en jeugd(informatie)centra kunnen hun activiteiten weer opstarten voor contactbubbels van maximaal 50 jongeren. Hier moeten jongeren en begeleiders ouder dan 12 jaar de veiligheidsafstand blijven respecteren. Jeugdhuizen die ook een horecafunctie hebben, moeten de algemene regels voor de horeca respecteren.

Geen tweedaagse trektocht

Het is ook zo veel mogelijk de bedoeling om in open lucht te spelen. En de terreinen moeten zo maximaal mogelijk benut worden. Ook moet er aandacht zijn voor de aard van de activiteiten. De experten geven aan dat er geen lijst kan opgesteld worden, maar vragen daarvoor het gezond verstand van de leiding. Er wordt wel gevraagd om intens fysiek contact te vermijden.

Tweedaagse uitstappen zullen niet mogen. Een dagtocht kan wel, maar de overnachting moet altijd op het kampterrein gebeuren.

Buitenlandse kampen

Buitenlandse kampen mogen ook doorgaan van zodra de landsgrenzen opengaan. Maar er wordt een perimeter ingesteld van 150 km vanaf onze grenzen.

Speelpleinwerkingen met voorinschrijvingen

Voor speelpleinwerkingen zullen er enkele andere toepassingen komen. Er wordt daar gevraagd om zo veel mogelijk met voorinschrijvingen te werken, maar toch ook zeker enkele plaatsen open te laten voor kinderen die de dag zelf nog beslissen. Er zal ook geprobeerd worden om de speelpleinwerkingen zo veel mogelijk te verspreiden over de gemeenten.

Voor meer informatie kunnen jongeren terecht op www.watwat.be

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws