Kioni Papadopoulos

Agfa in conflict met vakbonden over loonregeling werknemers in quarantaine

De vakbonden van de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert hebben een stakingsaanzegging ingediend vanaf 25 mei. Dat bevestigt de socialistische vakbond ABVV. Er is onenigheid over het statuut van werknemers die zouden moeten thuisblijven na contact met een besmet persoon.

De vakbonden bij Agfa-Gevaert vrezen dat de komende weken meer werknemers verplicht thuis zullen moeten blijven, als blijkt dat ze in contact kwamen met een persoon die besmet is met het coronavirus.

“In dat geval gaat het volgens ons om tijdelijke werkloosheid door overmacht”, zegt ABVV-afgevaardigde Tom Vercammen. “De cao schrijft in dat geval voor dat het bedrijf vier uur van het bruto basisloon per dag bijdraagt.” Die bijdrage zou boven de 70% van de overheid komen.

Stuk chocolade en briefje

Volgens de vakbonden weigert het bedrijf om de cao na te komen. Er is ook ontevredenheid over de manier waarop er in coronatijden met de werknemers wordt omgegaan.

“Wij hadden gevraagd naar een premie, omdat de werknemers het bedrijf al tien weken in moeilijke omstandigheden rechthouden”, zegt Vercammen. “Daar is niets van in huis gekomen. Ze hebben het personeel wel een stuk chocolade gegeven met een bedankbriefje. Dat is bijzonder slecht gevallen.”

Het is nu wachten op een reactie van de directie. “Er is al aangegeven dat ze ons maandagmiddag te woord zullen staan”, zegt Vercammen. Het bedrijf bevestigt het gesprek. Om het alle kansen te geven, onthoudt het zich voorlopig van commentaar.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd