Tom Van De Putte en Piet Van de Steen hebben de Antwerpse start-up Bingli opgericht. © rr

Dit is een van de conclusies die je na de vragenlijst te zien kan krijgen. © rr

1 / 2

Vragenlijst vertelt of u kans hebt op corona: Antwerpse start-up werkt samen met huisartsen

Wie zich ziek voelt en afvraagt of hij het coronavirus heeft, kan een onlinevragenlijst invullen van de Antwerpse start-up Bingli. De antwoorden kunnen naar de huisarts worden gestuurd, waardoor die veel vragen niet meer moet stellen en dus tijd bespaart.

Christof Willocx

Wat is je leeftijd? Is je koorts hoger dan 38,5 graden? Heb je algemene spier- of gewrichtspijn? Zijn die symptomen in de afgelopen dagen erger geworden? Dat zijn maar enkele vragen die in de vragenlijst van Bingli staan. Die lijst kunt u invullen op de website van Bingli. “We hebben deze lijst opgesteld op basis van de richtlijnen van de Belgische overheid”, zegt Tom Van De Putte, medeoprichter van Bingli. “Via een algoritme komen we na de korte vragenlijst uit bij een conclusie. Ofwel heeft de persoon die de lijst heeft ingevuld wellicht geen corona, ofwel is er kans op corona maar is het risico op complicaties laag, ofwel is dat risico groot en raden we aan om contact op te nemen met een huisarts. Zo weten mensen of ze de huisarts moeten bellen of niet, en vermijden we onnodige telefoons.”

De lijst is opgeteld in tien talen, onder meer in het Nederlands, Frans, Pools en Turks. Vanaf deze week wordt de vragenlijst gestuurd naar duizenden huisartsen. Dat gebeurt door de bedrijven Introlution en Medici, die nu al de digitale kalenders voor dokters coördineren. Als de huisartsen op hun website een link naar de vragenlijst hebben gezet, krijgen ze de antwoorden automatisch binnen. De invuller moet dan ook zijn identiteit bekendmaken. De huisarts zal risicopatiënten zelf contacteren.

Lijst invullen is gratis

De vragenlijst invullen is gratis. Hieraan wil Bingli immers geen geld verdienen, maar het bedrijf maakt via deze weg reclame voor zijn andere activiteiten. “Wij hebben ook vragenlijsten voor andere ziektes, die nu al door sommige ziekenhuizen worden gebruikt voor ze patiënten opnemen”, zegt Tom Van De Putte. “Daardoor kunnen patiënten enkele dagen voor hun opname bijvoorbeeld invullen welke medicatie ze nemen, en krijgen ze ook suggesties van namen als ze enkele letters intikken. En iemand die bijvoorbeeld bepaalde bloedverdunners neemt, kan dat daar ook ingeven, waardoor de dokter hem bijvoorbeeld tijdig kan vragen om die inname voor de operatie af te bouwen. Dit is dus een visitekaartje voor ons andere werk.”

www.mybingli.com

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws