Resultaten nieuwe coronastudie UA: drie op de vier mensen werkt thuis

Een eerste analyse van de tweede golf van de grote coronastudie van de Universiteit Antwerpen levert interessante inzichten op: nog meer mensen werken nu thuis en de overgrote meerderheid geeft geen handen of zoenen meer. Heel wat deelnemers geven aan minder goed te slapen en zich minder goed te kunnen concentreren.

blg

Dinsdag liep de tweede golf van de grote coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Er werd opnieuw massaal deelgenomen. Uiteindelijk stopte de teller bij 346.000 ingevulde enquêtes. “We beseffen dat deze tweede golf een grote(re) inspanning vergde van de deelnemers”, zegt Koen Pepermans (Faculteit Sociale Wetenschappen). “We zijn iedereen die geheel of gedeeltelijk de bevraging invulde dan ook zeer erkentelijk voor hun tijd en hulp. Ook met 346.000 deelnemers blijft deze bevraging een uniek burgeronderzoek en levert ze een enorme hoeveelheid informatie op. De data delen we natuurlijk ook met het wetenschappelijk comité dat de overheid adviseert tijdens de aanpak van deze coronacrisis.”

De grondige analyse van een dergelijke massabevraging vraagt normaal heel wat tijd. In enkele uren tijd filterden de wetenschappers alvast enkele vaststellingen uit de enorme hoeveelheid data:

93% gaf na 17/3 (het verscherpen van de eerste reeks richtlijnen) geen hand of zoen meer aan niet-huisgenoten. 21.000 respondenten doen dat dus nog wel: hoe jonger de respondent, hoe vaker het nog gebeurt.

Ter ontspanning geeft 80% van de respondenten aan dat ze wel eens gaan wandelen. 34% fietst af en toe, 55% babbelt in open lucht, op veilige afstand van de gesprekspartner(s).

Op 17/3 ving 75% de kinderen thuis op. Deze week doet 81% dat. Vorige week deed 3% van de ouders een beroep op de grootouders voor de kinderopvang. Deze week is dat nog maar 1%.

Bij de enquête van 17/3 gaf 67% aan thuis te werken. Op 24/3 steeg het aandeel telewerk naar 75%. 20% van de respondenten werkt nog wel op locatie, maar geeft aan dat er goede maatregelen ingevoerd werden. Van zij die op locatie werken, zegt 82% dat het niet anders kan. 12% stelt niet thuis te mogen werken van de leidinggevende.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws