Vijf bevriende tachtigers uit Borgerhoutse serviceflats overleden aan coronavirus

Het coronavirus heeft keihard toegeslagen onder bewoners van serviceflats De Fontein in Borgerhout. Binnen een tijds­panne van vijf dagen bezweken vijf on­afscheidelijke vrienden aan het virus. Het Zorgbedrijf heeft intussen beslist om ook de serviceflats te sluiten voor de buitenwereld. “We willen geen bijkomende overlijdens meer”, verklaarde CEO Johan De Muynck aan ATV. De serviceflats in Antwerpen zijn momenteel in lockdown. Het gaat om 4.000 mensen op 60 locaties. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het niet ingeschakeld werd bij de uitbraak.

vdaa

De vijf vrienden die voorbije dagen de strijd tegen het corona­virus verloren, woonden bijna allemaal op één gang in De Fontein in Borgerhout. Het waren allemaal tachtigers. Ze stierven op 18, 21, 22, en 23 maart. “Ze trokken vaak met elkaar op en aten vaak samen”, zegt Johan De Muynck, de CEO van het Zorgbedrijf in Antwerpen. “Twee van hen waren ook belangrijke vrijwilligers.”

Een van de vijf vrienden die het leven liet, was voormalig zanger en tekstschrijver Louis Denaph, ‘de zingende vuilnisman’. Zijn dochter Tania vertelde eerder nog in Gazet Van Antwerpen hoe het plots bergaf ging met haar vader. “Hij kwam normaal gezien dagelijks bij mij eten”, zegt Tania. “Maar toen hij twee weken geleden op dinsdag kwam eten, voelde hij zich niet super. Woensdag belde hij af omdat hij pijn aan zijn been had. Over kortademigheid of hoesten heb ik hem niet horen klagen. Op donderdag heeft de verpleegster hem gevonden. Hij was in zijn flatje gevallen. In het ziekenhuis stelden ze vast dat hij koorts had. Op zaterdag kreeg ik telefoon dat vader positief getest had op corona. Hij belde me later zelf ook nog op. ‘Ik heb slecht nieuws’, zei hij. Hij besefte de ernst van de situatie dus.” Louis werd nog een week verzorgd in het Stuivenbergziekenhuis, tot hij bezweek aan het virus.

Strengere maatregelen

Het Zorgbedrijf heeft inmiddels beslist om ook de serviceflats te sluiten en dezelfde strenge regels op te leggen als de rusthuizen. Het Zorgbedrijf smeekt al dagen om de serviceflats onder hetzelfde strikte regime te mogen plaatsen, maar dat werd tot gisteren niet toegestaan door minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het Zorgbedrijf besliste dan maar op eigen houtje om de regels te verstrengen. Er werd geen bezoek meer toegelaten. Antwerpen telt 4.000 serviceflats op 60 locaties in Antwerpen.

“Met hetgeen we aan het begin van de crisis wisten, konden we dit niet voorkomen. Twee weken geleden zagen we niet aankomen wat er vandaag gebeurt. We nemen nu extra maatregelen. We willen geen bijkomende overlijdens meer op ons geweten hebben.”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft het voorbeeld van het Zorgbedrijf inmiddels gevolgd en heeft strengere regels afgekondigd voor serviceflats.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het niet ingeschakeld werd bij de uitbraak. “Wij verwachten van uitbaters van ouderzorgvoorzieningen om het ons te melden als zich een uitbraak voordoet zodat wij advies kunnen geven,” zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid aan VRT. “Individuele gevallen moeten niet gemeld worden maar in dit geval lijkt het toch om een uitbraak te gaan en dan is het opportuun dat wij verwittigd worden.”

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws