Antwerps parket strenger voor overtreders coronamaatregelen: “Boete tot 4.000 euro”

Het Antwerpse parket gaat strenger optreden tegen wie de coronamaatregelen niet naleeft. “De fase van sensibiliseren is voorbij, overtreders zullen een minnelijke schikking tot 4.000 euro moeten betalen.”

sare

Sinds de verstrengde maatregelen tegen de verspreiding van coronavirus vorige week woensdag ingingen, werd op de meeste plaatsen eerst nog sensibiliserend gewerkt. Overtreders werden aangesproken op hun gedrag en kwamen meestal weg met een waarschuwing. Sinds gisteren is die fase van sensibilisering gedaan, zo meldt het parket Antwerpen. “Intussen is de bevolking zeer goed op de hoogte van de ernst van de situatie en van de opgelegde maatregelen”, zegt woordvoerder Kristof Aerts. “Overtreders zullen een minnelijke schikking moeten betalen van maximaal 4.000 euro. Tegen rechtspersonen kan een ontruiming of een sluiting uitgesproken worden.”

Die verstrengde aanpak geldt voor iedereen, zo benadrukt het parket. Zowel voor mensen die het samenscholingsverbod negeren als voor handelaars die stiekem hun zaak openhouden. “Maar net zozeer voor mensen die nu nog in groep gaan sporten”, zegt het parket. Voor mensen die bovendien denken nog een centje te kunnen bijverdienen met stiekeme feestjes of het sluiks openhouden van cafés heeft justitie nog een stok achter de deur. “Naast het vaststellen van de overtredingen kan de politie ook overgaan tot de inbeslagname of tot de berekening van illegaal verworven vermogensvoordelen”, legt Aerts uit. “Het gaat bijvoorbeeld om de omzet van een illegaal feestje of het illegaal open houden van een café.”

Is zo’n dossier volledig, dan riskeren de overtreders een dagvaarding voor de correctionele rechtbank.

Woekerprijzen voor medisch materiaal? Tot vijf jaar cel

Al sinds de start van de coronacrisis circuleren verschillende verhalen van personen en ondernemingen die misbruik maken van de situatie en allerhande medisch en veiligheidsmateriaal verkopen tegen woekerprijzen. “Denk maar aan mondmaskers, beschermende kledij, chirurgische handschoenen enzovoort, zaken waar nu net hoge nood aan is”, zegt Aerts. Ook die mensen zullen streng aangepakt worden. “Die verkopen zijn een inbreuk op verschillende wetten. De straffen die daarop staan, zijn een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en een geldboete van honderd tot een miljoen euro”, aldus de parketwoordvoerder.

“Wie zo’n praktijken opmerkt, kan dat melden aan de lokale politie of aan de FOD Economie”, zegt het parket. De verkopers worden vervolgens gecontroleerd, krijgen fikse boetes en riskeren vervolging voor de correctionele rechtbank.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws