Drie van de zes landingsbanen zullen minder gebruikt worden om de geluidsoverlast te verminderen. © Belga

Luchthaven Schiphol beperkt geluidsoverlast om te mogen groeien

De luchthaven van Schiphol gaat maatregelen nemen om de geluidshinder te voorkomen. Zo zal het gebruik van drie van de zes landingsbanen teruggeschroefd worden om het effect op de dichtst bebouwde woonwijken te verminderen. Dat betekent niet dat de luchthaven zal stoppen met groeien, maar op die groei staan voorwaarden.

Dat hebben Dick Benschop van Schiphol en Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) bekendgemaakt. Ze kondigden aan dat dit jaar nog de helft van de landingsbanen minder gebruikt zullen worden. Het gaat om de Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en de Buiteneldertbaan. Dat kan door de afstanden van aankomende vliegtuigen op de andere landingsbanen aan te passen. Schiphol ligt ten zuidwesten van Amsterdam en bewoners van Amsterdam-Zuid, Amstelveen en Aalsmeer zullen door de ingreep minder last van lawaai hebben.

Er werd meteen een reeks maatregelen en intenties toegelicht. Op bepaalde routes zullen vliegtuigen ’s nachts hoger benaderen. En nieuwe nachtroutes zullen woonzones ontzien. Er worden nog maatregelen onderzocht, zoals het implementeren van vaste aanvliegroutes over de minst dicht bevolkte gebieden en of enkele routes verlegd kunnen worden.

Maatregelen tegenover groei

Een beperking van het aantal nachtvluchten zit nog niet in de plannen. “Daar wordt wel over gesproken, maar dat is een politiek besluit. Daar gaan wij niet over. We wachten af waar de minister mee gaat komen”, zegt Benschop daarover in het Haarlems Dagblad.

De maatregelen betekenen niet dat het aantal vluchten wordt teruggedrongen. Integendeel. Schiphol blijft aan een hoog tempo groeien, waardoor de geluidsoverlast blijft toenemen. De Nederlandse overheid laat een groei van 500.000 aankomende en vertrekkende vluchten naar 540.000 toe, maar hangt er wel voorwaarden aan vast. Elk jaar moet de luchthaven zelf maatregelen tegenover de groei zetten.

Wantrouwen

“Er heerst bij veel mensen in de omgeving een gevoel van achterdocht,” zegt Schipholtopman Dick Benschop in Het Parool. “Van al die bronnen van wantrouwen moeten we af, zoals de discussie of we hinder meten of berekenen. We gaan dit jaren volhouden. Mensen zullen echt niet meteen zeggen: fijn, ik geloof je. Maar ik hoop dat ze hiermee inzien dat we ons inspannen en dat we over een paar jaar als de gevolgen duidelijk zijn, een beter relatie hebben met de regio.”

Op onderstaande website kunnen omwonenden 27 plannen met toegankelijke informatie vinden. Het is ook een platform voor reacties. Er komen dit jaar ook bijeenkomsten in de omliggende wijken om de plannen toe te lichten.

minderhinderschiphol.nl

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd