LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • Plots gaan alle corona-alarmen weer af: “Het virus heeft heel wat opportuniteiten gekregen”

  Voor de vierde keer komt er een golf op ons af. Alweer liggen duizend mensen met corona in het ziekenhuis. Alweer stijgt het aantal besmettingen snel. Expe...
 • BREAKING

  Opnieuw meer dan 1.000 Covid-patiënten in het ziekenhuis

  Het aantal Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen is weer boven de duizend gestegen, tot 1.032. Dat is bijna een derde meer dan een week eerder, zo blijkt vrijdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is van begin juni geleden dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen boven de duizend uitkwam. Op intensieve zorg liggen 230 patiënten, een vijfde meer dan een week eerder.

  De afgelopen zeven dagen werden dagelijks gemiddeld 93 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, de helft meer dan de week ervoor.

  Tussen 12 en 18 oktober waren er in ons land ook elke dag gemiddeld ruim 3.600 besmettingen, bijna 60 procent meer dan een week eerder. In diezelfde periode nam het aantal tests met ruim een tiende toe, tot 51.300 tests. De positiviteitsgraad bedraagt nu 7,1 procent (+1,8 procent).

  Dagelijks overleden in diezelfde periode gemiddeld 13 coronapatiënten, bijna een vijfde meer dan de week ervoor. Van de volwassen bevolking is inmiddels 87 procent minstens één keer gevaccineerd.
 • Nieuw-Zeeland heft lockdown op als 9 op de 10 inwoners gevaccineerd zijn


  De lockdowns die op dit moment van kracht zijn in sommige delen van Nieuw-Zeeland zullen opgeheven worden zodra 90 procent van de inwoners volledig gevaccineerd is. Premier Jacinda Ardern kondigde vrijdag ook aan dat de huidige alarmniveaus vervangen worden door een verkeerslichtsysteem.

  Op dit moment zijn bijna 7 op de 10 Nieuw-Zeelanders volledig gevaccineerd, meer dan 8 op de 10 kregen een eerste prik. Maar alleen in regio's waar meer dan 9 op de 10 inwoners volledig gevaccineerd zijn zal het nieuwe verkeerslichtsysteem ingevoerd worden en wordt de lockdown opgeheven. "Wie volledig gevaccineerd is zal dan vrienden en familie kunnen terugzien en naar bars en restaurants kunnen gaan", zei Ardern. Aanvankelijk was zij nog tegen het vastleggen van doelstellingen voor vaccinatie. 
  Onder het nieuwe systeem zullen ondernemingen in groene en oranje zones die tot nu toe als een hoog risico werden beschouwd weer de deuren volledig kunnen heropenen voor gevaccineerde cliënten. Ook in rode zones zullen ze kunnen blijven werken, maar met beperkingen. 
 • EMA overweegt gebruik van ander vaccin aan te raden voor derde prik

  Voor een derde prik tegen het coronavirus, het zogeheten ‘boostershot’, maakt men beter gebruik van een ander vaccin dan wat gebruikt werd voor de eerste vaccinatie. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Op die manier zou een sterkere immuunrespons worden opgewekt dan een derde prik van hetzelfde vaccin. Lees hier meer.

  Themabeeld 
 • Onrust na corona-opstoot in Wommelgem: alle 500 lagereschoolkinderen ondergaan PCR-test

  Gazet van AntwerpenAlle vijfhonderd Wommelgemse kinderen tussen 6 en 12 jaar oud worden zaterdag getest op corona. Aan de schoolpoort geldt opnieuw mondmaskerplicht. Burgemee...
 • Onrust na corona-opstoot in Wommelgem: alle 500 lagereschoolkinderen ondergaan PCR-test

  Alle vijfhonderd Wommelgemse kinderen tussen 6 en 12 jaar oud worden zaterdag getest op corona. Aan de schoolpoort geldt opnieuw mondmaskerplicht. Burgemeester Frank Gys (N-VA) neemt drastische maatregelen na een opstoot van corona in basisschool De Boomgaard, die tot na de herfstvakantie gesloten blijft.
 • WHO hervat evaluatie van Russisch vaccin

  De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de beoordelingsprocedure voor het Russische coronavaccin Sputnik V heropgestart. Dat heeft de VN-organisatie meegedeeld. Het proces om het vaccin te laten goedkeuren voor noodgebruik was stopgezet omdat de indieners van de aanvraag niet expliciet de regels en procedures van de WHO hadden erkend. Maar Mariangela Simao, adjunct-directeur van de WHO, zegt dat alle nodige documenten sinds woensdag zijn ondertekend. Wellicht zullen in de loop van de komende weken de nodige inspecties bij de fabrikanten kunnen plaatsvinden, zegt Simao. Ze beklemtoont ook dat  alle landen dezelfde regels moeten naleven.

  De WHO heeft tot nu toe een goedkeuring voor noodgebruik verleend voor de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinopharm en Sinovac. Die goedkeuring is een noodzakelijke voorwaarde voor het gebruik van de vaccins door VN-agentschappen. Ook landen die niet zelf over een geneesmiddelenagentschap beschikken, baseren zich op de beoordeling van de WHO.
 • Wie zijn de mensen die nu nog in het ziekenhuis belanden?

  Nu het aantal besmettingen opnieuw de hoogte in schiet, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames. Er liggen nu bijna 1.000 patiënten met corona in de zieken...
 • WHO: "Tussen 80.000 en 180.000 zorgkundigen stierven wereldwijd aan corona"

  Tussen 80.000 en 180.000 personeelsleden in de zorgsector zijn wereldwijd tussen januari 2020 en mei 2021 aan het coronavirus gestorven. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie bekend. In de studie schatten onderzoekers dat het exacte cijfer rond de 115.500 doden ligt. "Daarom is het van uiterst belang dat mensen in de zorg voorrang hebben op vaccinatie. Op basis van cijfers van 119 landen, weten we dat gemiddeld slechts 2 op de 5 zorgprofessionelen volledig gevaccineerd zijn", zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. De cijfers verschillen sterk per regio. In Afrika is minder dan 1 op de 10 mensen in de zorg volledig gevaccineerd, terwijl de 22 rijkste landen ter wereld al meer dan 80 procent van hun zorgpersoneel hebben ingeënt.

  De WHO roept op om zorgmedewerkers beter te beschermen, zowel tegen het coronavirus als tegen de gevolgen die de pandemie met zich meebrengt zoals stress, angst en vermoeidheid. "We kunnen ons het niet veroorloven om nog meer zorgmedewerkers te verliezen. De wereld zal niet herstellen van de pandemie zonder duurzame investeringen in de gezondheidssector", zegt Catherine Duggan, CEO van de Internationale Farmaceutische Federatie.
 • 5.223 nieuwe coronagevallen in Nederland

  In Nederland is het aantal coronagevallen afgelopen etmaal met 5.223 toegenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Het is voor het eerst in ongeveer drie maanden dat het aantal nieuwe besmettingen op één dag boven de 5.000 uitkomt. Woensdag werd eenzelfde soort mijlpaal bereikt: toen kwam het aantal nieuwe coronagevallen op één dag voor het eerst sinds eind juli boven de 4.000 uit. Toen kregen 4.602 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen.

  Ook het weekgemiddelde zit nu boven de grens van 4.000. Afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 4.024 nieuwe coronagevallen per dag. Een week geleden stond dat weekgemiddelde nog op 2.927 nieuwe besmettingen per dag. Afgelopen etmaal kwamen er zeven nieuwe sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting bij.
 • Hoogrisicocontacten van personen die positief testten op coronavirus krijgen voortaan alleen sms van contacttracers

  Gazet van AntwerpenHoogrisicocontacten van personen die een positieve coronatest aflegden, worden sinds woensdag niet langer opgebeld door de contacttracers. In de plaats daa...
 • BREAKING

  Meer Brusselaars laten zich vaccineren na invoering van Covid Safe Ticket

  Steeds meer Brusselaars worden aangezet om zich te laten vaccineren sinds het Covid Safe Ticket op 15 oktober is ingevoerd in het Brussels Gewest. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Lees hier meer.
 • Ook wie in 2021 tijdelijk werkloos was door corona verliest geen vakantiegeld

  Personen die in 2021 op tijdelijke werkloosheid werden gezet wegens de coronacrisis of de zware overstromingen van afgelopen zomer zullen niet moeten inboeten op hun vakantiegeld en vakantiedagen het jaar nadien. Dat meldt de christelijke vakbond ACV, en het wordt bevestigd op het kabinet van federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

  Vorig jaar was reeds beslist dat periodes van tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis in 2020 gelijkgesteld werden aan effectief gewerkte dagen. De Nationale Arbeidsraad pleitte er bij de regering voor dat die maatregel ook dit jaar zou worden genomen. In het kader van de begrotingsbesprekingen heeft de regering daarvoor het licht op groen gezet. Volgens het ACV heeft dit gevolgen voor heel wat mensen, want in april 2021 waren nog 425.120 mensen tijdelijk werkloos.

  De beslissing gaat gepaard met een eenmalige meerkost voor de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie en voor de werkgevers. De regering komt daarin tussen voor een bedrag van 154 miljoen euro. Het is nu aan de sociale partners om op korte termijn een voorstel te doen over de verdeling van die som.
 • WHO stelt nieuwe deltavariant vast, ook gevallen in Rusland opgedoken

  De Wereldgezondheidsorganisatie onderzoekt momenteel een nieuwe mutant van de deltavariant. Het virus met de naam AY4.2 heeft twee mutaties en stamt af van de eerdere deltavariant, aldus de WHO. De mutant werd voor het eerst ontdekt door wetenschappers in juli, en zou sindsdien zich langzaam hebben verspreid. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC. Onderzoekers denken voorlopig nog niet dat de mutant veel besmettelijker zou zijn dan de eerdere deltavariant. De mutant heeft zich al op kleine schaal in het Verenigd Koninkrijk verspreid, zeggen experten. Maar ook Rusland, de Verenigde Staten, Denemarken en Israël stelden de eerste gevallen vast.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws