Cijfers Sciensano 28 januari.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Het coronavirus houdt ons nog steeds in zijn greep. Volg hier alle laatste ontwikkelingen op de voet.

 • BREAKING

  Alle ogen zijn gericht op een Belgische fabriek: dit loopt er fout bij AstraZeneca

  Met een onaangekondigde inspectie in de Henegouwse fabriek van AstraZeneca gooit de Europese Unie alles in de strijd om de vaccinproducent op de knieën te krijgen. Maar wat loopt er precies mis? En hoe lang zal die vertraging nog aanslepen? Lees hier meer (+).
 • Brusselse vaccinatiecentra zijn op zoek naar vrijwillige vaccineerders

  De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, die het Brusselse vaccinatiebeleid coördineert, doet een oproep naar vrijwilligers die willen helpen in de vaccinatiecentra in de hoofdstad. Ze gaan specifiek op zoek naar vrijwilligers met een medische achtergrond die ook echt een spuitje kunnen zetten.

  In het Brussels Gewest openen een tiental vaccinatiecentra binnenkort de deuren om de bevolking in te enten en de beoogde groepsimmuniteit te bereiken. Om alles vlot te doen verlopen, is de hulp van vrijwilligers nodig. De oproep geldt voor actieve of gepensioneerde artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, derde- en vierdejaarsstudenten verpleegkunde, of masterstudenten geneeskunde. De studenten worden enkel ingezet wanneer er niet genoeg gediplomeerde vrijwilligers zijn. De verschillende vrijwilligers moeten ook bewijsstukken kunnen voorleggen die hun bekwaamheid aantonen.
 • Duitsland plant inreisverbod uit landen met nieuwe coronavarianten

  Duitsland wil vanaf vrijdag een drastische vermindering van het luchtverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Zuid-Afrika en Portugal. Reden is dat die landen het zwaarst getroffen zijn door de nieuwe varianten van het coronavirus, aldus minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. "We focussen bij deze reisbeperking op de mutatiezones", klinkt het.

  Seehofer verklaarde uitdrukkelijk dat Duitsland met de beslissing niet wacht op een voorstel van de Europese Unie. Tot nu toe lijkt er nog geen sprake van een gezamenlijke oplossing voor de EU. De Duitse regering zal vrijdag een voorstel op tafel leggen. In Duitsland gelden al sinds afgelopen zondag strengere inreisregels voor meer dan 20 landen.
 • Herman Goossens pleit voor wekelijkse speekseltesten bij leerkrachten

  Om de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant op scholen tegen te gaan pleit Herman Goossens, professor microbiologie aan het UZ Antwerpen, voor wekelijkse speekseltesten bij leerkrachten en een beleid waarbij leerkrachten, leerlingen en ouders betrokken worden. “Alles is er om dit te doen”, aldus Goossens donderdagochtend op Radio 1.

  Lees hier meer

 • Toegenomen telewerk bepaalt voortaan mee het loon

  Het toegenomen telewerk zorgt ervoor dat de prijzen van toetsenborden en computermuizen voortaan worden meegenomen in de indexkorf. Op die manier bepalen ze mee de inflatie en bijgevolg ook de indexering van de lonen en uitkeringen. Dat heeft het statistiekbureau Statbel bekendgemaakt. Verder zijn ook vitaminen, mineralen en voedingssupplementen, een consultatie bij de psycholoog, en een dakkoffer nieuw. Zijn geschrapt wegens veel minder relevant voor consumenten: een GPS en katoenen zakdoeken.

  De inflatie of levensduurte wordt berekend op basis van de consumptieprijsindex. Die index wordt becijferd op basis van de prijzen van een hele reeks producten en diensten: de indexkorf. Die korf wordt jaarlijks geëvalueerd om de samenstelling actueel te houden.
 • Pfizer/BioNTech-vaccin blijft werkzaam tegen varianten

  Het vaccin van Pfizer en BioNTech bewaart het overgrote deel van zijn werkzaamheid tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Dat melden de bedrijven. In-vitrotesten hebben "niet de noodzaak getoond van een nieuw vaccin om het hoofd te bieden aan opduikende varianten", aldus Pfizer en BioNTech. De bedrijven onderstrepen dat ze de varianten wel in het oog blijven houden en "klaar staan om te reageren" als een van de mutaties resistent blijkt tegen hun vaccin.
  Maandag bevestigde ook het Amerikaanse Moderna al dat hun vaccin "ook werkzaam is tegen de nieuwe varianten van het coronavirus, zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse".
 • Duitse cijfers op laagste peil sinds eind oktober

  De Duitse coronabesmettingscijfers zijn weer onder de 100 per 100.000 inwoners gedoken. Dat meldt het Robert Koch Instituut. Het was sinds eind oktober geleden dat de cijfers zo gunstig waren voor Duitsland. De zevendaagse incidentie - een belangrijk meetinstrument in het bijhouden van de verspreiding van het virus - daalde tot 98 gevallen per 100.000 inwoners. Tijdens het hoogtepunt van de pandemie in Duitsland op 22 december was dit 197,6 gevallen.

  De Duitse regering streeft ernaar om het cijfer terug te brengen tot onder de 50. Dan zouden delen van het openbare leven in Duitsland weer kunnen hervat worden. Op dit moment zijn scholen, niet-essentiële winkels, bars, restaurants, en vrijetijds- en culturele faciliteiten in Duitsland gesloten. De maatregelen verbieden ook dat mensen met meer dan één andere persoon uit een ander huishouden afspreken.
  De huidige maatregelen blijven ten minste tot 14 februari van kracht.
 • BREAKING

  Herman Goossens pleit voor wekelijkse speekseltesten bij leerkrachten

  Om de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant op scholen tegen te gaan pleit Herman Goossens, professor microbiologie aan het UZ Antwerpen, voor wekelijkse speekseltesten bij leerkrachten en een beleid waarbij leerkrachten, leerlingen en ouders betrokken worden. “Alles is er om dit te doen”, aldus Goossens. Lees hier meer.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws