LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Het coronavirus houdt ons nog steeds in zijn greep. Volg hier alle laatste ontwikkelingen op de voet.

 • Verenigd Koninkrijk haalt vaccinatiedoelstelling risicopatiënten


  In het Verenigd Koninkrijk heeft iedereen die ouder is dan 50 jaar of tot bepaalde risicogroepen behoort, minstens één dosis van een coronavaccin aangeboden gekregen. Daarmee is de doelstelling om dat te doen tegen half april gehaald, zo maakte de regering maandag bekend. "We hebben nu een zeer belangrijke mijlpaal bereikt in ons vaccinatieprogramma door vaccins aan te bieden aan iedereen in de negen risicogroepen", zei de Britse premier Boris Johnson.
  Meer dan 32 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk zijn al met minstens één dosis van een coronavaccin ingeënt. Het doel is om tegen eind juli alle volwassenen een eerste prik aan te bieden.
 • Britse variant niet dodelijker, maar wel hogere viruslading (studies)


  De zogenaamde Britse coronavariant, B.1.1.7, is besmettelijker maar niet dodelijker dan het oorspronkelijke virus dat eind 2019 voor het eerst opdook in het Chinese Wuhan. Er werd al langer vermoed dat de Britse variant besmettelijker was en twee verschillende studies die verschijnen in respectievelijk "The Lancet Infectious Diseases" en "The Lancet Public Health" bevestigen dat dinsdag. Tegelijk was er ook het vermoeden dat de Britse variant tot een hogere sterftegraad leidt, maar deze studies spreken dit dus nu tegen. Ook blijkt dat er geen significant onderscheid te maken is wat betreft de ernst van de ziekte of aantoonbare langetermijneffecten van een besmetting. De onderzoekers geven aan dat nog extra studies nodig zijn om hun bevindingen verder te bevestigen.
 • Onderzoek naar bedreigingen van dancinguitbater aan Marc Van Ranst


  Op sociale media heeft Marc Van Ranst maandag opnieuw geklaagd over bedreigingen aan zijn adres. Deze keer ging het om een dancinguitbater uit het Maasland die de viroloog viseerde. Van Ranst vraagt de politiezone Maasland (Dilsen-Stokkem en Maaseik) om de bedreigingen van de dancinguitbater te onderzoeken. Het parket van Limburg is een onderzoek gestart.
  In zijn berichten schreef de horecaondernemer onder meer dat een "kogel nog te goed is voor die zak" en wenste hij Van Ranst "een trombose na vaccinatie" toe.
  De viroloog zei op de sociale media de "voortdurende bedreigingen spuugzat" te zijn en voegde eraan toe dat sommige politici en opiniemakers "goed moeten beseffen dat zij dit sfeertje faciliteren".
 • Ierland dient AstraZeneca-vaccin alleen nog aan 60-plussers toe

  Ierland zal het coronavaccin van AstraZeneca alleen nog toedienen aan 60-plussers. Dat heeft de Ierse regering maandag beslist, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA woensdag had bevestigd dat een combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Na dat rapport beslisten veel Europese landen om het vaccin van AstraZeneca alleen nog voor te behouden voor ouderen. Ook België koos er woensdag al voor om het zeker vier weken alleen nog toe te dienen aan mensen van 56 jaar en ouder.
 • WHO waarschuwt: “Coronapandemie groeit nog steeds exponentieel”

  Gazet van AntwerpenWereldwijd werden er vorige week nog steeds 4,4 miljoen nieuwe besmettingen met Covid-19 geregistreerd, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat maakt oo...
 • Vleugel van Antwerpse gevangenis in lockdown na uitbraak

  In Antwerpen is een vleugel van de gevangenis in de Begijnenstraat in lockdown geplaatst na een - vooralsnog beperkte - uitbraak van het coronavirus. Dat bevestigt het Gevangeniswezen. Eén gedetineerde en twee personeelsleden hebben al positief getest.
  Volgens het Gevangeniswezen gaat het om vleugel A, oftewel de vleugel van de werkende gedetineerden. Alle gedetineerden van die vleugel zijn maandag getest, maar op de resultaten is het nog wachten. Het zou gaan om een zestigtal personen.
 • Politieke interesse in voorstellen van Franstalige wetenschappers voor "covid safe"-label

  De voorstellen die drie Franstalige wetenschappers maandag in een opiniestuk in Le Soir deden voor de aanpak van de coronacrisis, kunnen op de steun rekenen van de Franstalige federale meerderheidspartijen.
  In plaats van de jojobeweging van sectoren openen en terug sluiten, denken epidemioloog Marius Gilbert (ULB) en infectiologen Nathan Clumeck (CHU Sint-Pieter) en Leila Belkhir (UZ Sint-Lucas, Woluwe) aan het toekennen van een "covid safe"-label voor een zaak op basis van een aantal parameters, zoals goede ventilatie, duur van de blootstelling en mondmaskerdracht.
  Voor PS-voorzitter Paul Magnette is "het voorstel van de drie experts een zeer interessante bijdrage aan het debat over de evolutie van onze strategie. Naast de vaccinatie, is het een ernstige piste om geleidelijk uit het huidige carcan te treden. Ik wil dat het voorstel zo snel mogelijk grondig onderzocht wordt", laat de voorzitter van de Franstalige socialisten op Twitter weten.
  Viceminister-president in de Waalse regering Willy Borsus (MR) vindt dat de voorstellen in het opiniestuk "echt pertinent lijken en van gezond verstand getuigen".
  Voor Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane liggen de voorstellen van de wetenschappers in de lijn van de wil van de partij om van crisisbeheer over te schakelen op risicobeheer. Woensdag vanaf 9 uur buigen de federale en de deelstaatregeringen zich in een Overlegcomité over de evolutie van de pandemie.
 • EMA-experten op bezoek in Moskou voor onderzoek naar Spoetnik

  Experten van het Europees geneesmiddelenbureau EMA hebben twee ziekenhuizen in de Russische hoofdstad Moskou bezocht om na te gaan hoe de klinische proeven voor het Russische coronavaccin Spoetnik-V zijn uitgevoerd. Dat bericht het Russische persagentschap Interfax maandag op basis van anonieme bronnen. De EMA-deskundigen zouden nu ook productiefaciliteiten van het vaccin bezoeken.
  Het EMA onderzoekt sinds begin vorige maand of de EU het Russische Spoetnik-V kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus. In Rusland prikt men al sinds augustus met Spoetnik. Volgens het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is het vaccin voor 92 procent effectief, maar volgens verschillende bronnen verliepen de klinische proeven in de ontwikkeling van het vaccin niet helemaal volgens het boekje.
  Het Europees geneesmiddelenbureau heeft nu deskundigen naar Moskou gestuurd om de zaak te onderzoeken. De experten hebben twee ziekenhuizen in de Russische hoofdstad bezocht waar de patiënten tijdens de tweede fase van de klinische proeven naar Spoetnik-V werden behandeld. Volgens het Russische staatspersbureau Interfax hebben de EMA-experten "alle gevraagde informatie gekregen". De deskundigen zouden nu ook productiefaciliteiten van Spoetnik-V bezoeken.
  Intussen wordt het Spoetnik-vaccin al in 59 landen toegediend, zegt het Kremlin. Ook in de EU wordt het middel al gebruikt, hoewel er formeel geen goedkeuring is van het EMA. Hongarije prik al sinds februari met Spoetnik-V en ook Slovakije heeft dosissen besteld. In onder meer Tsjechië, Duitsland, Oostenrijk en Italië zou interesse bestaan om met Spoetnik te vaccineren, al dan niet van zodra het Europese geneesmiddelenbureau het licht op groen zet.
 • Terrassen openen, de enige versoepeling waar iedereen mee kan leven

  Het Overlegcomité van woensdag wordt alweer even moeilijk als belangrijk. Vrijheid loert aan de horizon, maar de cijfers willen nog niet helemaal mee. Op é...
 • Aantal nieuw besmettingen daalt opnieuw, maar ziekenhuiscijfers blijven stijgen

  Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in onze regio is voor de tweede week op rij gedaald. Er werden deze week 438 besmettingen geregistreerd....
 • 6.757 nieuwe coronagevallen in Nederland, gemiddelde loopt verder op

  Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in Nederland 6.757 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat relatief veel. Het aantal positieve tests ligt in het begin van de week doorgaans lager dan richting het einde van de week.
  In de afgelopen zeven dagen zijn 50.102 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 7.157 nieuwe gevallen per dag. Het is de vierde dag op rij dat het gemiddelde weer oploopt. Rond Pasen had het aantal positieve tests juist een pas op de plaats gemaakt.
  Er zijn ook twintig nieuwe sterfgevallen genoteerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 163 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld ruim 23 per dag. Dat is het hoogste peil in bijna twee weken, maar het is nog altijd aanzienlijk minder dan rond de jaarwisseling, bij de start van de vaccinatiecampagne. Toen waren er soms meer dan 150 gemelde sterfgevallen per dag.
 • Turkse dokters gealarmeerd door derde coronagolf

  De Turkse Medische Associatie (TBB) waarschuwt dat het gezondheidssysteem in hun land onvoldoende capaciteit dreigt te hebben door de snel stijgende coronabesmettingen.
  "Onze ziekenhuizen zijn overbevolkt door mensen met COVID-19", zei het hoofd van de TBB Sebnem Korur Fincanci maandag. Zelfs de extra afdelingen die zijn opgezet, volstaan niet om aan de vraag tegemoet te komen. "Er is geen ruimte meer op de afdelingen intensieve zorg", zegt ze. Het personeel in de gezondheidssector is overweldigd, voegt ze toe.
  Het Turkse ministerie van Volksgezondheid zegt dat het aantal bezette bedden op intensieve zorg zowat 67 procent bedraagt. Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Turkije steeg afgelopen week tot meer dan 50.000 per dag, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Volgens minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zijn ongeveer 40 procentvan die gevallen in Istanboel. Daar werden afgelopen week bijna 600 gevallen per 100.000 inwoners gemeld.
  Fincanci trekt ook de officiële dodentol van de afgelopen dagen van 250 gevallen per dag in twijfel. Momenteel zijn in het hele land avondklokken van kracht en in sommige delen van het land ook een weekendklok. Verdere maatregelen gaan in op dinsdag, bij de start van de ramadan. Cafes en restaurants die momenteel open zijn, zullen bijvoorbeeld overschakelen naar leveringen. Turkije startte zijn vaccinatiecampagne midden januari en vaccineert vooral met het Chinese vaccin van Sinovac. Ongeveer 2,8 miljoen dosissen van het vaccin van BioNTech zijn ook voorhanden.
 • Waar kunnen we op reis gaan (als het reisverbod op 19 april sneuvelt)?

  Doordat er in Europa steeds meer prikken worden gezet, lijken zomervakanties van verre toekomstmuziek een steeds dichterbij komende realiteit te worden. So...
 • AZ Nikolaas heeft barslecht weekend achter de rug: “Druk op afdeling intensieve zorg wordt groter”

  Tijdens het Paasweekend moesten er al 25 nieuwe coronapatiënten opgenomen worden, maar ook afgelopen weekend was het weer alle hens aan dek in het AZ Nikol...
 • Geen stormloop op zelftesten

  Sinds dinsdag 6 april mogen Belgische apothekers zelftesten verkopen. De zelftest lijkt op een sneltest, maar hoeft niet door een arts of verpleegkundige afgenomen te worden. In de eerste week liep het dus nog niet meteen storm voor de zelftest. "Vraag en aanbod zijn met elkaar in overeenstemming", aldus Verpraet. "Dat betekent dat iedere burger die dat wil een sneltest kan aankopen".
  Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft tot nog toe twee sneltesten goedgekeurd. In de apotheken is echter enkel die van Roche reeds beschikbaar, die van Biosynex volgt "in de loop van april", zegt Verpraet.
  Afgelopen vrijdag werd ook de terugbetaling voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming officieel geregeld. Dat betekent dat die groep van zowat twee miljoen Belgen slechts 1 euro per test moet betalen. De normale prijs bedraagt zeven à acht euro.
 • "Terecht nog geen grote versoepelingen in onderwijs"

  De vakbonden zijn tevreden dat de heropening van de scholen voorzichtig gebeurt, maar benadrukken dat de situatie goed opgevolgd moet worden. Ze hopen ook op steun van de rest van de bevolking en vinden het nog te vroeg voor grote versoepelingen in de rest van de maatschappij.
  De vakbonden blijven tot slot pleiten voor prioritaire vaccinatie van het onderwijspersoneel. "Dat is dé sleutel voor stabiel onderwijs", meent Koen De Backer van de liberale vakbond VSOA Onderwijs. "Ook als het personeel pas tegen het einde van het schooljaar gevaccineerd kan worden, is dat nog nuttig, want dat geeft garanties voor normaal onderwijs in september."
 • Rechter keurt herstructureringsplan luchtvaartmaatschappij Norwegian goed

  De rechtbank van Oslo heeft maandag het herstructureringsplan voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Norwegian goedgekeurd. Een meerderheid van de schuldeisers schaarde zich achter de plannen, zo maakte Norwegian zelf bekend.
  Hiermee is een nieuwe horde genomen om een faillissement af te wenden en een doorstart te kunnen maken. Momenteel geniet de lagekostenmaatschappij nog van bescherming tegen haar schuldeisers.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws