Torenkraan van 30 meter valt op appartementen in aanbouw: “Alles daverde”

Mechelen / Muizen -

Op een bouwwerf in de Lotelingstraat in Muizen (Mechelen) is vrijdagmorgen een torenkraan van ongeveer dertig meter hoog omgevallen. De kraan kwam deels op een appartementsgebouw in aanbouw terecht. Er raakte niemand gewond, maar vier arbeiders moesten wel wegspringen.

Het ongeval gebeurde omstreeks 9.15u op de werf van een nieuwe woonwijk in de Lotelingstraat, vlak bij de terreinen van KFC Muizen. Terwijl de kraan materiaal naar boven aan het hijsen was richting een open terras van een appartementsgebouw in aanbouw, viel ze plots omver. De arm van de kraan kwam daarbij deels op het appartementsgebouw terecht. De kraan en de stelling rond het gebouw raakten zwaar beschadigd. De schade aan het appartementsgebouw zelf lijkt dan weer mee te vallen. Er vielen geen gewonden.

Arbeiders vluchten weg

Hoe het ongeval is kunnen gebeuren zal verder onderzoek moeten uitwijzen, maar een grondverzakking door de regen ligt mogelijk aan de basis. Buurtbewoners wijzen op de erg natte ondergrond. “Het is iets waar de buurtraad van in het begin voor gewaarschuwd heeft. Het zou me niet verbazen dat er door de aanhoudende regen van de voorbije weken stabiliteitsproblemen zijn ontstaan en dat de voet van de kraan zo is weggeschoven”, aldus enkele omwonenden.

Een andere buurtbewoner zag de kraan vallen. “Ik zat rustig koffie te drinken toen ik ze zag omvallen”, klinkt het. “Het gaf een enorm harde klap. Alles daverde. De kraan was op het moment van het ongeval materiaal naar boven aan het brengen. Op het terras stonden vier arbeiders om het materiaal aan te nemen. Toen zij de kraan zagen vallen zijn ze meteen naar binnen gelopen. Dit had veel erger kunnen aflopen. Je mag er niet aan denken wat de gevolgen zouden geweest zijn als de kraan recht op het gebouw was gevallen.”

Torenkraan van 30 meter valt op appartementen in aanbouw: “Alles daverde”
Foto: Stijn Van de Sande
Torenkraan van 30 meter valt op appartementen in aanbouw: “Alles daverde”
Foto: Stijn Van de Sande
Door Stijn Van de Sande, Theo Derkinderen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp