CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit voor “coronacoalitie”

Bron © VRT NWS, Belga

Joachim Coens Foto: BELGA

Niet paars-geel of Vivaldi, maar een “coronacoalitie”. Met dat opvallende idee wil CD&V-voorzitter Joachim Coens de patstelling in de federale regeringsvorming doorbreken.

“Een crisis als een coronavirus heeft een enorme economische impact, en vergt maatregelen van een slagkrachtige regering”, aldus Coens vrijdagochtend op Radio 1. “Misschien kunnen we eens spreken over een coronacoalitie van zij die daar iets willen aan doen, van wie de begroting op orde wil zetten, de competitiviteit wil aanpakken, de koopkracht van de mensen wil verbeteren.” Het is niet wel duidelijk welke partijen Coens daarbij rekent.

Al lijkt de actualiteit Coens niet meteen tot toegevingen in de onderhandelingen aan te zetten. “Er zijn een heleboel maatregelen nodig, maar wij zijn altijd beschikbaar om te praten. Want hoe groter de uitdagingen, hoe belangrijker het is om een stabiele regering te vormen.”

De stilte van Dewael en Laruelle

In de aanslepende zoektocht naar een nieuwe federale regering gaf koning Filip vorige week woensdag een opdracht aan Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR). Zij moeten “de nodige politieke contacten leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering”. Dewael en Laruelle zeiden dat ze in alle discretie wilden werken en waarnemers zeggen dat ze vooral rust moeten brengen na de veto’s en afwijzingen.

De missie van de vorige koninklijke opdrachthouder Koen Geens (CD&V) liep af nadat PS-voorzitter Magnette de piste van een regering met N-VA andermaal afwees. CD&V, die aanstuurt op een regering met Vlaamse meerderheid en dus met N-VA, reageerde bijzonder gepikeerd op die afwijzing. De Vlaamse christendemocraten passen op hun beurt voor een zogeheten “Vivaldi-coalitie” (met socialisten, groenen liberalen en christendemocraten, maar zonder N-VA).

CD&V “beschikbaar”

CD&V-voorzitter Coens zegt dat de parlementsvoorzitters Dewael en Laruelle deze week contacten hebben gehad. Hijzelf heeft alvast een gesprek met hen gehad. CD&V blijft beschikbaar voor gesprekken, maar blijft ook pleiten voor een meerderheid aan elke kant van de taalgrens, zei Coens nog.

De CD&V-voorzitter wil wel meer rechtvaardige fiscaliteit nu opnieuw blijkt dat er nog steeds vele miljarden vanuit België naar belastingparadijzen stromen. Coens wil bekijken welke aanbevelingen uit de parlementaire commissie rond de PanamaPapers nog uitgevoerd kunnen worden.

Door jvh
Voor jou geselecteerd