Tweede coronabesmetting in Nederland

Foto: rr

In Nederland is een tweede coronabesmetting opgedoken. Het gaat om een vrouw die geen link heeft met de eerste patiënt. De tweede patiënt was vorige week in het Italiaanse Lombardije, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, in Noord-Holland.

De Nederlander die donderdagavond al positief testte was kort geleden in de regio Lombardije. Hij ligt in quarantaine in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Zijn toestand is niet bekend. “Er is nu een contactonderzoek gestart om te zien met wie die persoon is omgegaan”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een persbericht.

“Ik kan me goed voorstellen dat mensen bezorgd zijn”, zei minister Bruins van Volksgezondheid. “Het is goed dat direct een contactonderzoek start: wie is er met deze meneer in verbinding geweest. Op basis van het risico gaan we kijken welke maatregelen moeten worden genomen.”

Het is nog niet duidelijk hoe de man terugkeerde uit Italië. Was dat per auto of bus, of met het vliegtuig? De dichtstbijzijnde luchthaven is Eindhoven, waar ook veel Belgen op vliegen.

Vertragen, niet stoppen

Of de man eventueel in contact kwam met Belgen, zal nog moeten blijken. Viroloog Marc Van Ranst nuanceert het feit dat de besmetting vlak aan de Belgische grens werd ontdekt. “Het maakt het in feite niet uit of die man in Tilburg, Amsterdam of Scheveningen woont. Hij is onderschept en ligt in quarantaine, waarmee het gevaar dat hij nog met andere mensen in contact komt en besmet geweken is. Maar men dus zal wel moeten zien met wie hij in contact geweest.”

Donderdag werden ook in Frankrijk 12 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt het aantal bij onze zuiderburen op 38. In Noord-Ierland en Denemarken werd donderdag een eerste geval van coronavirus gemeld. Net als in Nederland bleek er ook daar telkens een link met Noord-Italië te zijn. Dat bewijst nog maar eens dat het virus zich aan het verspreiden is binnen Europa, via Italië. Van Ranst: “Ik acht de kans groot dat er nog gevallen zullen volgen van mensen die uit die Italiaanse regio komen en drager zijn van het virus. We kunnen het virus vertragen, maar niet stoppen.”

Ook in Italië blijft het aantal besmettingen en doden oplopen. In totaal kwamen daar al 17 personen om het leven en werden al 650 mensen besmet met het virus.

Bekijk ook:

UZ Antwerpen bereidt zich voor op coronavirus met aparte containerafdeling

Beelden tonen hoe gasten in hotel op Tenerife genieten van zon en gratis champagne: “Welk coronavirus?”

Door tg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd