Komt er een tweede proces euthanasie Tine Nys?

Foto: vrt

De nabestaanden van Tine Nys tekenen cassatieberoep aan tegen het arrest in het euthanasie­proces. Als Cassatie hen gelijk geeft, riskeren de artsen een burgerrechtelijke veroordeling.

Het slopende euthanasieproces, dat ruim twee weken geleden eindigde met de vrijspraak van de drie betrokken artsen, krijgt mogelijk een vervolg. De familie van Tine Nys, de vrouw die in 2010 euthanasie liet uitvoeren, heeft cassatieberoep aangetekend tegen het arrest van het Gentse hof van assisen. Het Hof van Cassatie zal moeten beslissen of in dat proces de procedures correct zijn gevolgd.

Als Cassatie tot het besluit komt dat er fouten zijn gebeurd, dan komt er een nieuw euthanasieproces. Het grote verschil met het al gevoerde assisenproces is dat het hierbij niet om een strafprocedure zou gaan, maar om een burgerrechtelijke zaak. Dat komt omdat het Openbaar Ministerie geen cassatieberoep heeft aangetekend tegen het arrest. De drie dokters die werden vervolgd, zullen niet meer strafrechtelijk kunnen worden veroordeeld.

Bij een nieuw euthanasieproces ligt een beslissing over schuld of onschuld ook niet in de handen van een volksjury. Beroepsrechters zullen het arrest opstellen, waarbij ze de artsen eventueel tot een schadevergoeding kunnen veroordelen – maar daarvan kan alleen sprake zijn als het Hof van Cassatie het bestaande arrest dus verbreekt. Die beslissing zal nog zeker enkele maanden op zich laten wachten.

Advocaat Joris Van Cauter zal bij het Hof van Cassatie om een vernietiging van het arrest vragen omdat volgens hem uit dat arrest zelf blijkt dat de euthanasie niet correct is uitgevoerd. “De uitvoerende arts moest advies vragen aan twee onafhankelijke artsen, maar dat is niet correct gebeurd”, zegt Van Cauter. “Een van die twee artsen was zich er zelfs niet van bewust dat het ging om een vraag om advies.”

Door nvh

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd