Coronavirus: besmet persoon in Sint-Pietersziekenhuis Brussel is vals alarm

Foto: ISOPIX

In het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel werd vrijdagavond een eerste patiënt in isolement geplaatst nadat hij zich had aangemeld met de symptomen van het coronavirus. Na onderzoek van de bloedstalen bleek het om een vals alarm te gaan: de patiënt kampte gewoon met een griep. In China zitten ze wel al aan minstens 1.300 besmette gevallen, en ook in Frankrijk liggen drie mensen die effectief besmet zijn in het ziekenhuis. In andere Europese landen blijken alle meldingen totnogtoe loos alarm.

Gisterenavond was het even alle hens aan dek in het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel. Daar was iemand komen aankloppen met symptomen die overeenkomen met die van het coronavirus. Er werd onmiddellijk een tijdelijke patiëntenstop ingevoerd en de persoon werd - zoals de standaardprocedure voorschrijft - in isolement geplaatst. “Hij was kortademig, moest hoesten en had koorts”, klonk het bij het ziekenhuis. Over wie het gaat, en waarom hij als risicopatiënt werd beschouwd, wou man niet kwijt. “Maar aangezien we meteen de procedure opgestart hebben, is er wellicht een link met China.” Zoals de procedure voorschrijft, werden er onmiddellijk bloedstalen van de patiënt doorgestuurd ter analyse.

Zaterdagmiddag bevestigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block als snel dat het om een vals alarm ging en dat de patiënt gewone seizoensgriep blijkt te hebben. “De situatie is meteen uitgeklaard. Dat toont dat onze procedures zeer goed werken”, zei ze.

In Frankrijk zijn al drie gevallen vastgesteld en ook in Groot-Brittannië zijn mensen opgedoken met symptomen. De kans dat er binnenkort ook bij ons gevallen worden vastgesteld is klein, maar toch ook niet ondenkbaar.

Dodentol loopt op

In Wuhan nemen ze ondertussen nog strengere maatregelen. Vanaf zaterdagnacht lokale tijd (17.00 Belgische tijd) zal er een verkeersverbod ingevoerd worden. Zo willen de lokale autoriteiten de verspreiding van het virus tegengaan. Dat terwijl het zaterdag Chinees nieuwjaar is, een moment waarop iedereen traditioneel naar zijn ouders en familie trekt.

In China vielen er al 41 doden door het virus en 1.300 anderen raakten geïnfecteerd. Er zijn dertien steden zwaar getroffen en in lockdown gegaan om verdere verspreiding te voorkomen.

Door Sofie Geusens

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd