Themabeeld. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gemeente plaatst komende jaren twee extra laadpalen voor elektrische wagens

Oppositiepartij Groen wil meer laadpalen voor elektrische auto’s in de gemeente Berlaar. “Die komen er”, antwoordde schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx (N-VA) tijdens de gemeenteraadszitting.

Chris Van Rompaey

“In onze gemeente staat er alleen aan het station een laadpaal voor het gelijktijdig opladen van twee elektrische voertuigen. De meeste omliggende gemeenten doen het een pak beter. Toch is het belangrijk dat we als gemeente inzetten op extra laadpalen, vooral nu Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) de premies voor elektrische wagens, die wel tot 4.000 euro konden oplopen, heeft afgeschaft”, stelt gemeenteraadslid Koen Kerremans.

“Een van de weinige mogelijkheden die een gemeente heeft om het wagenpark stap voor stap te vergroenen, is inderdaad om de laadinfrastructuur voor elektrische wagens fors uit te breiden. Wij pleiten dus voor bijkomende laadpalen in onze kleine gemeente, want ook hier kunnen we een groot verschil maken.”

“Het is perfect mogelijk om als gemeente bijvoorbeeld enkele parkeerplaatsen met elektrische laadpalen op te leggen bij de plannen van nieuwe bouwprojecten. Maar ook bij de heraanleg van de Markt en de bouw van het nieuwe administratief centrum moet dit volgens ons in rekening worden gebracht”, redeneert Kerremans.

Volgens schepen Jan Hendrickx is er beterschap op komst. Zo komt er op het Kardinaal Cardijnplein in Berlaar-Heikant, dat nu heraangelegd wordt, alvast één laadpaal voor twee voertuigen bij. “Verder voorzien we sowieso in een laadpaal aan het nog te bouwen administratief centrum in de Schoolstraat. Ook bij de heraanleg van de Markt zorgen we dat er een oplaadpaal komt. Verder onderzoeken we of we bij grote bouwprojecten de bouwheer kunnen verplichten om laadpalen te plaatsen en om in deelwagens te voorzien”, antwoordde Jan Hendrickx.

Het voorbije jaar hebben achttien verschillende gebruikers samen 26 keer hun auto opgeladen aan de laadpaal aan het station. De paal wordt dus nog niet overdreven veel gebruikt.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners