Reconstructie moord op Ariane Mazijn in 1992: “Stephaan Du Lion herinnerde zich niets meer van de feiten”

Bron © BELGA
Antwerpen -

Glazenwasser Stephaan Du Lion (55) heeft maandag getoond hoe hij Ariane Mazijn (30) doodde in 1992. Ze werd gewurgd met een snoer in haar appartement aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen en had ook verschillende snij- en steekwonden. Volgens het parket werkte Du Lion mee aan de reconstructie, maar dat spreekt de advocaat van de nabestaanden tegen.

Het lichaam van Mazijn werd op 17 juni 1992 door haar vriend aangetroffen in een appartement aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Ze werd gewurgd met een snoer en had ook verschillende snij- en steekwonden. “In Campus Vesta is het appartement van Ariane Mazijn nagebouwd op basis van het fotodossier dat is opgemaakt bij de vaststellingen van de feiten in 1992”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

In tegenstelling tot wat wij vandaag meldden, volgde vandaag geen reconstructie voor de moord op Maria Van den Reeck in 1994. Mogelijk ontstond er verwarring omdat alle burgerlijke partijen uitgenodigd waren op deze reconstructie.

“Vertelt waar hij zin in heeft”

De reconstructie duurde ongeveer een uur. Daarbij gaf Stephaan Du Lion tekst en uitleg bij de feiten. “Alles werd gefilmd en alle partijen waren aanwezig of vertegenwoordigd en hebben de mogelijkheid gekregen om vragen te stellen”, stelt het parket.

Volgens het Antwerpse parket werkte Stephaan Du Lion mee aan de reconstructie. “Helemaal niet”, stelt Walter Damen, die optreedt voor de nabestaanden van Ariane Mazijn. “Hij was aanwezig, daarmee is eigenlijk alles gezegd.”

“De verdachte zegt zich helemaal niets meer te herinneren van de feiten. Die man vertelt gewoon waar hij zin in heeft. We hebben de familie, die ook aanwezig was tijdens de reconstructie, daarop voorbereid.” Verloren moeite wil Damen het echter niet noemen. “Een reconstructie is altijd zinvol”, zegt hij. “Je kan alles op een rijtje zetten en je krijgt een goed beeld van de verdachte.”

Forensisch psychiatrisch verslag

Advocaten Seno De Vriendt en Christian Clement, die Stephaan Du Lion vertegenwoordigen, laten in een reactie weten zich erover te verbazen “hoe gretig sommige confraters bereid worden gevonden om aan de pers uitlatingen te doen over lopende gerechtelijke (en dus geheime) onderzoeken”.

“Zeer vaak is deze zogenaamde ‘info’ immers onvolledig tot ronduit foutief en bijna altijd zonder enige relevante meerwaarde voor het dossier of de betrokken cliënt”, klinkt het. De Vriendt en Clement vinden dat in de zaak van Du Lion zelfs gevestigde gerechtspsychiaters en “zelfverklaarde profilers” op dat vlak fouten hebben gemaakt. “Zo dreigt bijvoorbeeld iedereen uit het oog te verliezen dat er in deze zaak reeds een forensisch psychiatrisch verslag bestaat”, zeggen ze.

Tweede reconstructie

De reconstructie van maandag is de tweede van in totaal vier reconstructies in het dossier rond Stephaan Du Lion. Eerder werd al een reconstructie gehouden van de moord op Lutgarda Bogaerts (28), die vermoord teruggevonden werd in de buurt van het Albertkanaal in Oelegem.

Het Antwerpse parket bevestigt dat er nog twee andere reconstructies zullen gehouden worden op latere data. Dan zullen de moord op Eve Poppe (38) en Maria Van den Reeck (46) aan bod komen.

DNA-match

Stephaan Du Lion werd in oktober 2018 aangehouden. Hij kon aan de moord op Mazijn gelinkt worden via DNA. Dat werd na een veroordeling in 2015 voor een poging tot diefstal opgenomen in de databank van veroordeelden.

In september 2019 werd de vijftiger ook aangehouden voor de moord op Eve Poppe (38), opnieuw na een DNA-match. Zij werd op 9 september 1997 dood aangetroffen in haar appartement aan de Argentiniëlaan in de Antwerpse wijk Luchtbal. Ook zij bleek gewurgd met een touw en vertoonde verschillende messteken in de borststreek.

Du Lion bekende de moorden op Mazijn en Poppe en biechtte in oktober ook nog spontaan de twee andere moorden op Lutgarda Bogaerts (28) in 1993 en Maria Van den Reeck (46) in 1994 op. Van den Reeck werd gewurgd met het snoer van een krultang in haar appartement aan de Stenenbrug in Borgerhout.

Door jtp, blg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd