© REUTERS

Leger evacueert Australische steden die getroffen zijn door bosbranden

In Australië evacueert het leger honderden mensen die vastzitten door de bosbranden in het zuidoosten van het land. Verwacht wordt dat de situatie de komende dagen nog zal verslechteren door een hittegolf.

Een marineschip is aangemeerd in de kuststad Mallacoota waar mensen op oudjaar naar het strand vluchtten. Zo’n 4.000 mensen zaten er sindsdien vast. Honderden konden nu al aan boord gaan van het schip met hun familie, huisdieren en enkele bezittingen.

© AFP

Militaire vliegtuigen dropten hulpmiddelen in moeilijk te bereiken zones.

Twintig doden

Minstens twintig mensen zijn al omgekomen bij de bosbranden en nog tientallen zijn vermist. Meer dan 1.300 huizen zijn verwoest en een gebied ter grootte van België ging al in vlammen op.

Zaterdag kunnen de temperaturen nog oplopen tot 40 graden. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in het zuidoosten van het land.

Ondertussen heeft premier Scott Morrison zijn geplande staatsbezoek aan India geannuleerd. Hij zou op 13 januari naar India vertrekken en daarna doorreizen naar Japan. Toen hij enkele weken geleden met zijn familie op reis trok naar Hawaï kwam hem dat op zware kritiek te staan.

© AP

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws