DISCUSSIE. Nog een rondje: hoe moeten de nieuwe informateurs het aanpakken?

Foto: Photo News

De koning heeft Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V), kersverse voorzitters van hun partij, aangesteld als nieuwe informateurs. Zij vertegenwoordigen beiden een partij die het nog te vroeg vond voor paars-groen.

Als bij hun “exploratie van alle pistes” de piste met N-VA én PS opnieuw onmogelijk zou blijken, kunnen diezelfde informateurs mogelijk aan zet blijven om paars-groen in de steigers te zetten. Na de aanstelling gisteravond van twee nieuwe informateurs was N-VA-voorzitter Bart De Wever de enige partijleider die zich waagde aan een iets langere commentaar. “Met Joachim Coens en Georges- Louis Bouchez is hopelijk de paarsgroene piste van de baan”, zei hij.

De informateurs zelf worden op 20 december terug bij de koning verwacht.

(Lees verder onder het antwoordformulier)

Hoe moeten de nieuwe informateurs het volgens u aanpakken? Heeft het nog zin om paars-geel te onderzoeken? Denkt u dat het deze keer wel zal lukken om tot een federale formatie te komen?

Om uit de impasse te geraken die was ontstaan nadat PS-voorzitter Paul Magnette maandag zijn opdracht had teruggegeven, koos het paleis voor de twee partijen die afgelopen weekend vonden dat het nog te vroeg was om al te beginnen onderhandelen zonder de grootste Vlaamse partij. Bij MR speelde bovendien, net zoals bij Open Vld, mee dat de nota van Magnette veel te links was om te kunnen uitvaren.

Wellicht gaan Coens en Bouchez dus eerst nogmaals de paars-gele piste onderzoeken. Deze keer ligt het er vingerdik op tot welke uitkomst die zoektocht moet leiden: definitief vaststellen dat PS en N-VA niet samen in een regering kunnen. Voor PS is intussen immers duidelijk dat paars-geel geen optie is.

Alle partijen die langsgingen bij de koning verklaarden wel “constructief te willen meewerken met de informateurs”.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd