Dertien zieke monumentale bomen verdwijnen uit straatbeeld

Elf populieren en twee eiken in de Vaartkant Links worden gerooid. Foto: Elke Lamens

Brecht / Sint-Lenaarts -

Elf monumentale populieren en twee eiken in de Vaartkant Links moeten worden gerooid. Ze zijn ziek. Even werd er gevreesd dat ze waren vergiftigd. Onderzoek van de technische dienst wijst nu uit dat dit eerder het werk is van een hoornaarvlinder.

In de Vaartkant Links heeft de sociale huisvestingsmaatschappij S.H.M. De Voorkempen H.E. uit Sint-Job sociale woningen opgetrokken. “Deze bomen staan langs de straat, maar op grond die eigendom is van De Voorkempen”, legt ondervoorzitter Daan De Veuster uit. “Het is spijtig dat een aantal van deze monumentale bomen uit het straatbeeld moeten verdwijnen.”

Volgens de lopende kapaanvraag gaat het om elf populieren en twee eiken. “Twee jaar geleden werd de huisvestingsmaatschappij geconfronteerd met een meerkost van ongeveer 50.000 euro om deze bomen te behouden. De aannemer kon bijvoorbeeld minder machinaal uitgraven, moest maatregelen nemen in verband met de bronbemaling en de bomen deels afschermen. Toen waren ze echter nog gezond.”

De kapvergunning is intussen aangevraagd. Tot 4 december loopt nog een openbaar onderzoek over. De Voorkempen moet na het rooien bomen heraanplanten. “De gemeentelijke groendienst adviseert momenteel dertien veldesdoorns.”

Door ella

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd