OPROEP. Australië in hoogste staat van paraatheid: zelfs binnenstad van Sydney bedreigd door bosbranden

De Australische deelstaat New South Wales verkeert dinsdag in de hoogste staat van paraatheid. Door de warmte, droogte en hevige wind verspreiden de ruim vijftig bosbranden die de regio al teisterden zich nog verder. Dinsdagmiddag woeden er al 71 branden. De autoriteiten spreken van een rampzalige situatie en hebben de hoogste alarmfase afgekondigd. De brandweer waarschuwt voor de mogelijk “gevaarlijkste week ooit” op het vlak van brandgevaar. Ook in Queensland woeden 55 bosbranden.

adb

(Lees verder onder het formulier)

Verblijft u momenteel in (de buurt van) New South Wales in Australië? Of kent u iemand die er zit met wie we contact kunnen opnemen? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Door de warme temperaturen en de droge lucht is het brandgevaar extreem hoog en de hevige windvlagen zorgen ervoor dat gensters kilometers verderop voor nieuwe branden kunnen zorgen. Dat betekent volgens Australische media dat zelfs hartje Sydney en het iconische Opera House bedreigd worden.

© EPA-EFE

De voorbije dagen werd de stad ook al geregeld in een rokerige nevel gehuld en af en toe is een brandlucht te ruiken. De luchtkwaliteit is momenteel erg slecht aan grote delen van de oostkust. Daarom wordt aangeraden binnen te blijven.

Veel van de bosbranden bevinden zich nabij bewoonde gebieden. De brandweer van New South Wales heeft dinsdag al tien noodwaarschuwingen uitgestuurd, waarin inwoners van bepaalde buurten wordt aangeraden meteen te vluchten omdat een brand nadert, of in sommige gevallen dekking te zoeken omdat het “te laat is om te vertrekken”.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Scholen gesloten of geëvacueerd

In de omgeving van Sydney houden intussen meer dan zeshonderd scholen uit voorzorg de deuren dicht, en nog eens negen scholen zijn dinsdag geëvacueerd. Zo goed als alle nationale parken in de regio van Sydney zijn verboden terrein. De autoriteiten roepen alle inwoners met klem op om weg te blijven van wandelpaden, kampeer- en picknickterreinen in en rond bosrijke gebieden.

© AP

Dinsdag is sprake van bijzonder zorgwekkende weersomstandigheden. In het zakencentrum van Sydney, dat doorgaans kan profiteren van een verkoelende zeebries, loopt de temperatuur op tot 37 graden, zowat 10 graden warmer dan op een gemiddelde novemberdag. Er zijn voorts hevige windvlagen.

De omstandigheden zouden dinsdag in de late namiddag en avond nog gevaarlijker worden, met een inkomende zuidelijke wind die intenser zal worden en branden sneller zal verspreiden.

350 koala’s omgekomen

In New South Wales, de dichtstbevolkte staat in Australië, braken vorige week tientallen verwoestende bosbranden uit. Maandag riepen de autoriteiten voor een week lang de noodtoestand uit. Dinsdag woeden nog steeds zo’n vijftig branden, waarvan de meeste nog niet onder controle zijn.

© AP

Bij de branden zijn al drie mensen omgekomen. Zo’n honderd mensen, onder wie twintig brandweermannen raakten gewond. Meer dan 150 huizen zijn verwoest. Verwacht wordt dat die cijfers nog zullen oplopen.

Ook voor de dieren in het wild zijn de bosbranden een bedreiging. Zo kwamen de afgelopen weken al zeker 350 koala’s om het leven en werden verschillende habitats vernield.

Bekijk via deze link een interactieve kaart met alle gemelde branden in Australië.

© Photo News

© Photo News

© AP

© My Firewatch

© My Firewatch

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws