Vertimmerd Westerlo wint wedstrijd zonder druk tegen Union

Foto: BELGA

Geen druk vanavond voor Westerlo. Vorige week verknoeiden de Kemphanen het laatste sprankeltje hoop op de eerste periodetitel. In de laatste wedstrijd van de eerste periode hielden de bezoekers een wandeling in het park. Een owngoal van Federico Vega en een laat doelpunt van Igor Vetokele volstonden voor de drie punten tegen Union.

Een wedstrijd zonder belang was het in het Stade Joseph Mariën in Vorst. Voor Bob Peeters meteen ook een gelegenheid om vaste waarden als Maxime Biset, Fabien Antunes en Bryan Van Den Bogaert rust te geven. Van de elf starters tegen Lommel vorige week bleven er zes staan. Enkele trouwe bankzitters werden dan weer beloond met een basisplaats. Voor invallersdoelman Koen Van Langendonck waren het zelfs de eerste minuten in de competitie. Stephen Buyl, Christophe Janssens en Souleymane Kone stonden voor het eerst dit seizoen aan de aftrap van een competitiewedstrijd. Eerste doelman Berke Özer, die nog geen competitieduel gemist had, en Emmanuel Emenike - eerder verrassend - haalden het wedstrijdblad niet en werden geschrapt uit de selectie van de T1 van Westerlo. Zijn collega Thomas Christiaensen roteerde nauwelijks. In vergelijking met de gestaakte wedstrijd tegen OH Leuven verdween alleen Abdelrafik Gerard uit de ploeg. Als zijn vervanger draafde Mathias Fixelles op.

Het eerste wapenfeit was een schuchtere poging van Kurt Abrahams. Aan de overkant volgde Teddy Teuma zijn voorbeeld. Net voor het verstrijken van het openingskwartier waagde Lukas Van Eenoo in het strafschopgebied zijn kans. Zijn schot week af op Federico Vega en verdween in de rechterhoek. Met een gelukje stonden de bezoekers op voorsprong. Wat volgde was een gezapige veredelde oefenwedstrijd. Met Christian Brüls die in zijn tuin leek te voetballen en kwistig met enkele slimme passes uitpakte. Igor Vetokele had het vooraan diep in de spits moeilijker. De Belgische aanvaller met Angolese roots kon niet verstoppen dat hij wedstrijdritme mist. Union had veel balbezit, maar wist nauwelijks gevaar te creëren. Op enkele flauwe schoten na. Even veerden de thuissupporters op het einde van de eerste helft recht. Maar de poging van Casper Nielsen ging voorlangs.

Scheidsrechter

Union begon meteen fel aan de tweede helft. Mathias Fixelles koos de verkeerde kant van de linkerpaal. Iets voorbij het uur sloeg de vlam in de pan. De thuisploeg counterde snel. Serge Tabekou mocht op Van Langendonck af. De Limburger liet zich niet verrassen. In de rebound ging Fixelles neer in de zone van de waarheid. Hevig protest bij Union voor een strafschop. Scheidsrechter Christophe Dierckx liet zich niet vermurwen en wuifde het appel weg. De wedstrijd kabbelde verder. Twintig minuten voor het einde staken de bezoekers hun neus nog eens aan het venster. Een hard schot van Christophe Janssens werd afgeblokt. De rebound van Lukas Van Eenoo onderging hetzelfde lot. Was het frustratie bij de ingevallen Soufyan Ahannach? Zes minuten voor affluiten maaide hij Kader Keita opzichtig neer. Scheidsrechter Dierick aarzelde niet en trok meteen rood. In de slotfase scoorde Igor Vetokele op aangeven van de ingevallen Bryan Van Den Bogaert zijn eerste goal in het shirt van Westerlo. Boeken dicht en een knappe overwinning op Brusselse bodem. Onder boegeroep verliet scheidsrechter Dierick het veld. Voor de thuisaanhang was hij de gebeten hond. Union moest de schuld vooral bij zich zelf zoeken. Het speelde nooit op het niveau dat we van de Brusselse formatie gewoon zijn.

Westerlo sluit de eerste helft van de competitie in eerste klasse B af met 26 punten. Net geen 62% van de te behalen punten. Een meer dan verdienstelijk rapport voor de troepen van Bob Peeters. Een snelle rekensom leert dat Westerlo een jaar geleden halfweg de competitie een puntenaantal van negentien liet noteren. Volgende week start Westerlo zondag de tweede ronde met een verplaatsing naar Roeselare. Dan is het weer bittere ernst.

Door bdh
Voor jou geselecteerd