COLUMN. Hoe lang is 1 meter? Meeste bestuurders die fietsers inhalen schijnen het niet te weten

Beste automobilist, zo lang is 1 meter… Foto: Noël Peynshaert

Antwerpen -

Stijn Wens (45) is grafisch ontwerper. Samen met zijn vrouw en 3 kinderen woont hij in de Seefhoek. Via de blog Antwerpenize.be zet hij zich in voor een epische fietsstad. Voor Gazet van Antwerpen is hij een van onze columnisten mobiliteit.

Lichtjes aan, 30 km per uur, rechts houden, stoppen voor rood, richtingaanwijzer gebruiken, parkeren binnen de lijntjes… allemaal verkeersregels die je als plichtbewuste weggebruiker makkelijk kan respecteren. Maar hoe groot is een meter eigenlijk? Wie kan dat met zekerheid zeggen?

Antwerpse fietsers beschikken over nieuw ontwikkelde zintuigen. Zonder meetlat en snelheidsmeter weten ze precies wanneer een auto hen té snel en té dichtbij inhaalt. Wat ik bijzonder interessant vind, is dat ik als fietser zelden met de juiste afstand word ingehaald aan een verkeerde snelheid, of met de juiste snelheid aan een verkeerde afstand. Negen van de tien keer gebeurt dat zowel te snel als te dichtbij. Gelukkig loopt het in veel gevallen goed af, maar omdat fietsers nu eenmaal niet omhuld zijn door een stalen kooi met zacht geblindeerde vensters en andere snufjes, voelt die close encounter met personenwagens altijd agressief en dus onaangenaam aan.

Wil je je als automobilist in Antwerpen gedragen als een plichtbewuste weggebruiker, probeer dan bij het inhalen van fietsers 1 meter afstand te houden. Het wordt nooit gecontroleerd of beboet, maar het is wél wettelijk verplicht. Vind je het ook moeilijk om de afstand juist in te schatten, gebruik dan visuele referenties in het straatbeeld waarvan je de grootte wel kent. U kent ze wel, die dingen die veel te gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen; de grijze, Antwerpse paaltjes om de “’t is maar voor efkes” stoepparkeerders van onze trottoirs te houden. Wel, die zijn bijvoorbeeld 85 cm hoog. De ronde riooldeksels die je overal in Antwerpen kan vinden hebben dan weer een diameter van 80 cm. De breedte van een gemiddelde auto is ongeveer 1,80 meter. Ben je onzeker over de afstand of het snelheidsregime in de straat waarin je rijdt, blijf dan even achter de fietser tot je zeker voldoende ruimte hebt om hem of haar wettelijk te kunnen inhalen.

Met enkele enthousiastelingen onderzoeken we momenteel met de professionele hulp van het onafhankelijke Europese onderzoekscentrum Imec hoe we met de hulp van de nieuwste technologieën ervoor kunnen zorgen dat (Antwerpse) chauffeurs de wettelijke inhaalafstand beter respecteren. En daar wordt iedereen beter van. Door te fietsen zorgen fietsers voor meer beschikbare parkeerplaatsen en voor minder files, lawaai en vervuiling, Als je wil dat ze blijven fietsen, is het zinvol ze niet onnodig bang te maken.

Door STIJN WENS