© Photo News

Kamer trekt 67 miljoen extra uit voor ‘witte woede’, maar riskeert ‘shutdown’: “Totaal onverantwoord”

De Kamer heeft met een nipte meerderheid een amendement van PVDA goedgekeurd, dat 67 miljoen euro extra uittrekt om tegemoet te komen aan de ‘witte woede’. “Er is nood aan structurele maatregelen, maar met dit noodfonds bieden we alvast een beetje zuurstof aan de verpleegkundigen die onder de werkdruk ten onder dreigen te gaan”, zegt fractieleider Raoul Hedebouw. Zijn voorstel werd gesteund door Ecolo-Groen, PS, Vlaams Belang en SP.A.

agy

Alleen leidt dat manoeuvre tot een hoop miserie in de werking van de federale overheid. De Kamer moest donderdag de voorlopige twaalfden goedkeuren voor november en december, zodat het land ook zonder begroting kan blijven draaien. De overheid mag dan per maand één twaalfde van het budget van vorig jaar gebruiken.

Nu moet die wettekst weer van nul af aan beginnen, en zal de Kamer pas op 31 oktober, en dus op het allerlaatste nippertje, het licht op groen zetten. Lukt dat niet, dan gaat de geldkraan voor een groot deel dicht. En dat zou een ongewenste primeur zijn.

“Totaal onverantwoord”, zegt Open VLD-fractieleider Egbert Lachaert. “De voorlopige twaalfden dienen om de boel draaiende te houden, niet om nieuw beleid te forceren. Als je het zo speelt, hypothekeer je de werking van het land.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners