© AFP

Syrisch president Assad en Koerden sluiten deal om Turkse invasie te bekampen

Het Syrische leger heeft troepen naar het noordoosten van het land gestuurd in verband met de Turkse invasie daar. De autoriteiten in Damascus melden dat er deals met de Koerden zijn gesloten voor de bezetting van de grensstad Kobane, waar de Koerden in 2015 het offensief van Islamitische Staat wisten tegen te houden met Amerikaanse steun.

lbo

“De Syrische vlag wappert weer in Manbij”, twitterde het Syrische ministerie van Informatie. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zijn eenheden van het Syrische leger op weg naar het noorden “om de Turkse agressie het hoofd te bieden”.

Ook over steden verder landinwaarts, zoals Manbij en Deir-e-Zor, zouden deals zijn gesloten tussen het regime van president al-Assad en de Koerden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Turkse militairen hebben intussen al zeker negen grenssteden ingenomen. Zondagavond meldde het Turkse leger ook een belangrijke snelweg te hebben verworven. Het gaat om de snelweg M-4 die van het westen naar het oosten loopt en verschillende steden onder controle van de Koerdische YPG met elkaar verbindt. Langs deze weg loopt de bevoorrading voor de Koerdische troepen. Ook de stad Tal Abyad zou al onder controle zijn van de Turken.

© REUTERS

Het leger zou intussen al 30 tot 35 kilometer het land zijn binnengedrongen. “Hierdoor zijn verschillende gebieden onder controle van de Koerden van elkaar afgesloten”, bevestigt het Turkse ministerie van Defensie zondag. In een ander grensstad, in Kamishli, vielen afgelopen week nog 3 doden toen een bomauto ontplofte. Terreurgroep ISIS eiste die aanslag op.

Woensdag startten de Turken een militaire operatie in Noord-Syrië gericht tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in het gebied. Ankara beschouwt die militie als een terreurorganisatie, en wil die niet aan de grens met Turkije. Het Westen werkte wel samen met deze Koerdische militie in de strijd tegen ISIS. Turkije wil met zijn militaire operatie -die zondag de vijfde dag is ingegaan- een zogenaamde “neutrale zone” installeren aan zijn zuidelijke grens. De bedoeling zou zijn om er een deel van de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die Turkije opvangt, te huisvesten.

© REUTERS

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws