© AFP

Turkse inval in Syrië: 9 burgers “geëxecuteerd” door pro-Turkse rebellen

Minstens negen burgers, onder wie een verantwoordelijke van een politieke partij, zijn zaterdag “geëxecuteerd” in Syrië door Syrische rebellen die deelnemen aan het offensief van Ankara tegen het Koerdische leger. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

“De negen burgers werden op verschillende momenten geëxecuteerd in het zuiden van de grensstad Tal Abyad”, aldus de ngo. Het gaat onder meer om een verantwoordelijke van een politieke partij en zijn chauffeur, stellen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Woensdag startten de Turken een militaire operatie in Noord-Syrië gericht tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in het gebied. Ankara beschouwt die militie als een terreurorganisatie, en wil die niet aan de grens met Turkije.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten loopt het dodental onder de burgers sinds de start van het offensief al op tot 38. Nog eens 81 Koerdische strijders zouden volgens de organisatie om het leven gekomen zijn bij de confrontaties.

Ankara maakte bekend dat al vier soldaten zijn omgekomen in Syrië en dat achttien burgers stierven bij raketaanvallen van de Koerden op Turkse grenssteden. Het Turkse ministerie van Defensie herhaalde al verschillende keren dat alle maatregelen genomen worden om burgerslachtoffers te vermijden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws