Turkse president Erdogan kondigt begin oorlog met Koerden aan via Twitter

Foto: EPA-EFE

De inval van het Turkse leger in net noordoosten van Syrië is officieel begonnen. Dat bevestigt Turks president Erdogan. “We willen vrede brengen in de regio door de lokale gemeenschappen te bevrijden van terroristen.”

GVA+ OCAD wil Belgische jihadisten terughalen nu Turkije oorlog met Koerden start: “Anders verdwijnen ze misschien”

De aanvoer van Turks materieel en troepen is voltooid en een deel van de grensmuur in het noordoosten van Syrië is gesloopt, volgens een hoge Turkse functionaris. Volgens CNN Turk zijn er in de Syrische stad Ras al Ain, in het noordoosten van het land, meerdere explosies gehoord. Bewoners spreken ook van overvliegende gevechtstoestellen. Die zouden volgens lokale media opgestegen zijn in de Turkse stad Ceylanpinar.

Niet veel later kwam de officiële bevestiging van president Tayyip Erdogan via Twitter. “Onze militaire operatie in Syrië, samen met het nationale Syrische leger, is begonnen.” Zijn bericht kreeg de hashtag ”OperationPeaceSpring” mee.

“Veiligheidszone”

Meteen het startsein voor een oorlog tegen de strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), amper enkele dagen na de aankondiging van Amerikaans president Donald Trump dat de Amerikaanse militairen “huiswaarts keren.”

Erdogan geeft aan dat het doel van de oorlog met de Koerden is om een “veiligheidszone” te creëren waar ook deels de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen - momenteel gevlucht naar Turkije - heen kunnen. “Onze missie is om te verhinderen dat er een terroristische corridor komt aan onze grens. We willen vrede brengen in de regio, de grenzen van het Syrische grondgebied herstellen en de lokale gemeenschappen bevrijden van terroristen.”

Door Pieter Huyberechts

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd