600 tot 800 deelnemers voor nieuwe Antwerpse klimaatactie

Bron © BELGA
Antwerpen -

In Antwerpen hebben leden van dertien organisaties, vooral jongeren, vrijdagochtend actie gevoerd voor het klimaat. Op het Hendrik Conscienceplein kwamen 600 tot 800 manifestanten samen om vervolgens door de stad richting Centraal Station te trekken en daar de trein te nemen richting de klimaatmars in Brussel later op de dag. Dat maakt het tot een van de grootste Antwerpse klimaatacties tot nu toe.

LEES OOK: Bosbrossers en klimaatstakers weer op straat: “Roep de klimaatnoodtoestand uit”

Aanvankelijk was het de bedoeling om collectief de open brief over de “klimaatnoodtoestand” die de organisaties eerder deze week publiceerden af te geven aan burgemeester Bart De Wever (N-VA). Manifesteren op de Grote Markt is echter verboden.

Een delegatie van een tiental manifestanten kon uiteindelijk toch de boodschap overbrengen aan een vertegenwoordiger van het stadsbestuur, schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). Die verklaarde onder meer dat Antwerpen volop bezig is met de klimaatproblematiek door bijvoorbeeld werk te maken van warmtenetten op basis van de industriële restwarmte van de haven.

“We hadden gehoopt dat we hier met zijn allen zouden mogen staan, want dit is een problematiek die alle Antwerpenaars treft, en dat de burgemeester ons hier zou ontvangen, maar jammer genoeg heeft hij dat geweigerd”, zegt Tom Seerden, een van de organisatoren. “De vele klimaatacties voor de zomer hebben de ernst van de zaak nochtans duidelijk gemaakt, maar nadien hebben we het gevoel dat we compleet genegeerd zijn.”

Op het Conscienceplein bliezen intussen de honderden andere actievoerders verzamelen, met onder meer leden van Youth for Climate, Students for Climate, Greenpeace en Ademloos. Net als tijdens de spijbelacties voor het klimaat van dit voorjaar scandeerden ze slogans als “What do we want? Climate justice! “ en “De planeet is te heet - de regering doet geen reet! “. Ze staken samen ook ostentatief de open brief in de lucht.

600 tot 800 deelnemers voor nieuwe Antwerpse klimaatactie
Foto: rvre
600 tot 800 deelnemers voor nieuwe Antwerpse klimaatactie
Foto: rvre
Door jtp, rvre

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd