DISCUSSIE. Meer blutsen en builen voor spelende kinderen, een goed idee?

Foto: shutterstock

In het kinderdagverblijf hoort uw peuter sinds kort veel minder “pas op” en “niet doen”. Er mag weer wilder gespeeld worden, en dat op aanraden van de Arteveldehogeschool in Gent. “Spel zonder enig risico is oersaai”, zegt docente Helena Sienaert.

GVA+ Een bluts of buil, daar leren ze van: pleidooi voor meer ‘risicovol’ spel in kinderdagverblijven

Twee jaar lang werkte een onderzoeksteam van de hogeschool samen met drie kinderdagverblijven, om er risicovol spelen te introduceren. “Het gaat uiteraard om aanvaardbare risico’s”, beklemtoont Sienaert. “We willen kinderen niet in gevaar brengen. Een spijker die uitsteekt aan een speeltuig, moet verwijderd worden. Een muurtje in de tuin kan ook gevaarlijk zijn, maar biedt toch kansen om erop of erover te klimmen. Onder toezicht kan dat leuk en leerrijk zijn.”

Het hele project draait erom dat kinderen zelf in staat moeten zijn om risico’s in te schatten en te nemen. “Spel zonder enig risico is oersaai. In de praktijk zien we dat kinderen heel goed voor zichzelf kunnen uitmaken hoe ver ze willen gaan”, zegt Sienaert.

Vind jij peuters wilder laten spelen een goed idee, ook al lopen ze daardoor meer blutsen en builen op? Of mogen er geen risico’s genomen worden?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt dinsdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd