Helft van Belgische werknemers is tegen slimme kilometerheffing

Slechts de helft (53%) van de Belgische werknemers vindt dat de slimme kilometerheffing er moet komen. Dat blijkt uit een enquête van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Bij het VBO zijn ze zelf wel voorstander van de slimme kilometerheffing, die gebruik in plaats van bezit van een wagen belast. Maar uit de studie blijkt dat werknemers vasthouden aan hun salariswagen omdat ze onvoldoende alternatieven hebben om het werk te bereiken (32%), omdat ze gehecht zijn aan het comfort en de flexibiliteit van een wagen (26%) en omdat ze hun wagen nodig hebben voor hun werk (18%).

In België rijden tussen de 400.000 en 500.000 salariswagens. “Radicale voorstellen als cash for car werken niet. Dat is te veel steekvlampolitiek en getuigt van weinig visie”, zegt VBO-voorzitter Pieter Timmermans, die ook vindt dat investeringen in snelwegen en fietsostrades elkaar niet mogen uitsluiten.

Het mobiliteitsplan dat sinds maart in werking is, lijkt het goed te doen. “Het is nog enkele maanden wachten op resultaten, maar ik hoor dat het echt leeft”, aldus Timmermans. Ook hr-dienstverleners Acerta en SD Worx gaven onlangs aan hoge verwachtingen te hebben van het mobiliteitsbudget. “Werkgevers hebben wel nog tijd nodig om het systeem op te zetten”, zegt Veerle Michiels van SD Worx. “Eind dit jaar hopen we zicht te krijgen op het gebruik van deze regeling.”

Door agg, kba