KV Mechelen overklast door sterk AA Gent

Tegen Anderlecht hield de zwaar belegerde Mechelse burcht stand, maar in de Ghelamco Arena was het al na een halfuur puin ruimen. Het tactisch plan van Vrancken – met Swinkels als linksachter – pakte verkeerd uit, al werd Malinwa op elk gebied overklast door een sterk AA Gent. Wonden likken en op naar KV Kortrijk komende vrijdag.

LEES OOK. SPELERSBEOORDELING. Ondermaatse prestatie van Malinwa, jongeling Vranckx valt goed in

Met een tifo “We’re going to Europa League, not you” gaf de thuisaanhang uiting aan hun nog niet volledig verteerde bekernederlaag van 1 mei. Dat ook de spelers op het veld revanche wilden, bleek meteen. De Buffalo’s grepen hun Mechelse prooi meteen bij de keel. Een voorzet van Lustig verdween via Swinkels op het dak van het doel.

Swinkels linksachter, Bateau debuteert

Voor de Nederlander had Wouter Vrancken trouwens een surprise du chef in petto. Vanlerberghe bleek onvoldoende klaar om te starten, wat enkele positiewissels met zich meebracht. Swinkels startte op de linksachter, Bateau vierde zijn eerste basisplaats centraal achteraan en Corryn moest op het middenveld het loopvermogen van de ontbrekende Vanlerberghe opvangen.

Naast loopvermogen ontbrak het Malinwa in de openingsfase ook aan duelkracht. Zo verdwenen Hairemans en Schoofs nog in het eerste kwart van de match met geel in het boekje van scheidsrechter Lardot. Ondanks het veldoverwicht hield de Mechelse burcht stand. Thoelen pakte een kopballetje van Kums, de lat bracht redding op een pegel van een sterke Odjidja.

AA Gent – met drie wijzigingen ten opzichte van de match tegen Cercle – speelde als een prima geolied elftal. Of wat dacht u van de 1-0, net voor het halfuur? Met een prima cross vond Kums Odjidja, die de bal in één tijd panklaar voor Yaremchuk legde. Thoelen kansloos. Dat was de ex-Gentenaar ook bij de 2-0, 120 seconden later. Na een ongelukkige baltoets van Schoofs kwam Lustig in balbezit. De Zweed serveerde David de 2-0 op een presenteerblaadje. Een verdiende dubbele voorsprong voor de Buffalo’s, Malinwa wist van geen hout pijlen maken. Storm en Swinkels zagen sterretjes, debutant Hairemans vocht met het leer en eilandbewoner Vanzeir snakte samen met zijn ploegmakkers naar de rust.

Elke keer weer Lustig

Een onbesuisd schot hoog over van Bateau na een goede actie van Van Cleemput was het enige noemenswaardige wapenfeit van de bezoekers. Vijf minuten voor rust bracht een slippertje van Corryn David in stelling, maar de Mechelaar kon nog net op tijd zijn eigen foutje rechtzetten. Ondertussen mocht ex-Mechelaar Colin Coosemans invallen voor de geblesseerde Kaminski.

Mikael Lustig bleef een gesel op de Mechelse linkerflank, waar Storm en Swinkels geen antwoord vonden op de rushes van de Gentse rechterflank. Diep gestuurd door Depoitre dwong hij een nieuwe hoekschop af. Na geklungel van Vanzeir en Peyre kon Depoitre – na voorafgaand balcontact met zijn arm – de 3-0 binnen duwen. Lardot raadpleegde nog de VAR, maar keurde het doelpunt toch goed. Een nieuwe tik voor de wankele Mechelse defensie, waar alleen Bateau op enig niveau acteerde. Van Cleemput werd defensief zelden in verlegenheid gebracht, maar kon op één goede actie na aanvallend niets uitrichten.

Hairemans en Peyre out, Vranckx en Togui in

Het tactische plannetje van Vrancken lag al een tijdje in de prullenmand, tijd voor plan-B. Exit Hairemans, jawel, en Peyre. Vranckx en Togui moesten het tij helpen keren. De gevaarlijke tandem Odjidja-Lustig werd beter geneutraliseerd, maar Coosemans enig balcontact bezorgen, zat er niet in. Thoelen daarentegen moest opnieuw redding brengen nadat Odjidja van in de grote rechthoek mocht aanleggen. De tweede helft werd een maat voor niets. KV Mechelen bleef de speelbal van La Gantoise en telde de seconden naar het laatste fluitsignaal af. Vanzeir werd twintig minuten voor tijd nog uit zijn lijden verlost, Tainmont kwam tussen de lijnen. De Fransman zag meteen hoe Schoofs een vrije trap nipt naast schilderde. En AA Gent, dat vond het welletjes en freewheelde met het vooruitzicht op het Europese duel tegen Saint-Etienne naar een makkelijke en oververdiende 3-0-zege. KV Mechelen moest ootmoedig zijn meerdere erkennen in de Bufalos’s, waar Depoitre nog twee keer ei zo na bij de 4-0 kwam. Aan Malinwa om snel zijn wonden te likken en de focus op het duel van vrijdag op KV Kortrijk te richten. 

Door Yannick De Boeck
Voor jou geselecteerd