Japanse debutant Miyoshi kroont zich meteen tot matchwinnaar in Anderlecht-Antwerp

Verschiet niet als er binnenkort Japanse vlaggen te zien zijn op de Bosuil. In een zonovergoten Lotto Park toonde Antwerp zich vooral in de tweede helft sterker dan Anderlecht en in het absolute slot werd debutant Miyoshi ook meteen de matchwinnaar. Hij zorgde voor 1-2.

LEES OOK. Koji Miyoshi: “Deze goal is nog maar het begin”

LEES OOK. SPELERSBEOORDELINGEN. Matchwinnaar overduidelijk, andere nieuwkomers verrassen niet

Antwerp zit sinds de opmerkelijke transferzomer met luxeproblemen. Spelers als Rodrigues en Seck, die hun meerwaarde toch zeker al bewezen hebben, halen de selectie van Bölöni zelfs niet meer. Defour en Hoedt mochten hun debuut vieren, ook Lamkel Zé stond weer tussen de lijnen.

Pittige rentree

Eén ding was snel duidelijk: de ene ex-speler is de andere niet. Mbokani kwam in april nog in het rijtje met Ibrahimovic en co, nadat hij scoorde en liet scoren in een 1-2-overwinning voor Antwerp en achteraf op applaus getrakteerd werd door het paars-witte publiek. Defour verging het net iets anders.

Elke baltoets kwam gepaard met gejoel uit de tribunes, zijn applaus kreeg hij toen hij al vroeg (donker)geel pakte voor een late tackle op Vlap. Niet veel later leek hij hetzelfde te doen met Chadli, maar Visser stond er vlakbij en liet doorspelen. Toch maar oppassen met die riskante tackles, want de Jupiler Pro League is de Premier League niet. Al zeker niet als het aankomt op voetbal.

Puur op fysiek vlak was het ervaren Antwerp overduidelijk een paar maten te sterk voor het piepjonge Anderlecht. Mbokani duwde jongetjes als Saelemaekers en Sandler uit zijn weg alsof ze er niet eens stonden. Alleen ontbrak het voetballend vermogen in alle linies. Passes te slordig, niet genoeg druk, geen enkele poging tussen de palen. Haroun die een 2-tegen-1-situatie, een goal in cadeauverpakking voor de meegekomen Mbokani, zomaar verkwanselt, dat zegt genoeg. De mayonaise pakte nog niet in de eerste periode.

Japanse mayonaise

Coach Bölöni had net dat van aan de zijlijn ook gezien en moet er nog eens goed in geklopt hebben tijdens de rust, want het sausje was ineens wel te smaken. Slechts drie minuten duurde het voor de 0-1 op het bord stond. Mbokani hield de bal ondanks drie verdedigers in zijn buurt uitstekend bij zich, vond Refaelov en die deed via doelman Van Crombrugge de netten trillen. Doelbewuste aanvallen opzetten en het fysieke overwicht slim gebruiken, het werkt echt wel.

Het was net wat Antwerp wilde. Op voorsprong komen en dan de rood-witte muur opgooien, want daar geraakt Anderlecht toch niet meer door. Toch? Fout. Het ging goed tot iets na het uur, wanneer een lange bal in de armen van de uitgekomen Bolat leek te landen, maar Chadli daar plots opdook en het leer in het Antwerpse doel legde: 1-1. Alles weer te herdoen. De Great Old liet die jammerlijke tegengoal echter niet te veel naar de hoofden stijgen en bleef het doel opzoeken, met succes.

Van Crombrugge voorkwam eigenhandig dat eerst Refaelov en vervolgens Mirallas de bezoekers direct weer op voorsprong zetten. De beste kans was nog toen Lokonga zijn tweede geel en dus rood pakte, en de daaropvolgende vrijschop via het hoofd van Haroun tegen de verste paal botste. Het verslag van een gelijkspel was al grotendeels geschreven, tot de gouden invalbeurt van Miyoshi. De Japanse middenvelder was amper vijf minuten ingevallen toen hij de 1-2 heerlijk in het dak van het doel knalde en van debutant naar matchwinnaar ging. De Japanse vlaggen mogen bovengehaald worden. Arigato, Koji Miyoshi.

Door Yannick Lambrecht
Voor jou geselecteerd