Beerschot koopt zich opnieuw wat ademruimte met zege tegen Lommel

Het kan snel keren in 1B. Een week geleden was het op het Kiel nog bijna crisis na de offday op Westerlo, vandaag staan de Mannekes na een 2-0-zege tegen Lommel terug tussen de mensen. Stijn Vreven zit zo terug wat steviger op zijn stoel, al zal die de slechte eerste helft zeker niet vergeten zijn.

Stijn Vreven recupereerde in vergelijking met de wedstrijd op Westerlo Vorogovskiy en dropte met Dudouit nog een nieuwe naam in de ploeg. Op het middenveld nam Dom de plaats in van Holzhauser en schoof de Oostenrijker een rijtje op naar voren. Grisez en Vancamp verhuisden naar de bank. 

Na de ontluisterende nederlaag in Westerlo en de 7 op 15 stond bij Beerschot de druk stevig op de ketel. Een nederlaag tegen Lommel zou wel eens het einde van het verhaal van Vreven op het Kiel kunnen betekenen, maar veel zieltjes kon de Kielse coach in de eerste helft niet winnen. Tegen een nochtans matig voetballend Lommel nam de thuisploeg een veel te afwachtende houding aan. Was het niet beter geweest om de Limburgers meteen bij de keel te grijpen en het publiek zo mee op de kar te krijgen? Of missen spelers en coach daar op dit moment het vertrouwen voor?

Nu stond Noubissi voorin vaak op een eiland, veel druk van achteren uit kreeg de Kameroener niet. De Lommelse verdedigers werden zo goed als niet onder druk gezet. En als de andere aanvallers dan toch eens opdoken in de buurt van de Lommelse doelman verslikten ze zich vaak in de bal. Het was soms aandoenlijk om naar te kijken. Dat Dom met een kopbal - van de lijn gekeerd - en een schot naast doel de gevaarlijkste man was bij de Mannekes zegt alles. 

Maar het was niet alleen offensief dat de machine stokte. Er zat zo weinig lijn in het spel dat het soms leek alsof deze ploeg nog aan de voorbereiding moest beginnen. Toch één lichtpuntje: Vorogovskiy. Kwam de Kazachse linksback aan de bal, dan zat er wat meer schwung en drang naar voren in de ploeg. Hij stond na zijn interlands tegen Cyprus en Rusland wel met vertrouwen tussen de lijnen. 

Het was dan ook niet toevallig de Kazach die net voor het uur voor de bevrijding zorgde. Na een knappe combinatie via vier stations - Sanusi, Noubissi, Holzhauser en Vorogovskiy - knalde de linksachter de 1-0 kurkdroog in de verste hoek. Een doelpunt dat de thuisploeg vertrouwen gaf. Academisch was het allemaal nog niet, maar Beerschot controleerde wel. 

Ondanks zijn doelpunt en sterke prestatie ging Vorogovskiy toch niet met de titel van matchwinnaar lopen. Die titel was net als in de laatste thuiswedstrijd tegen Union nog voor Vanhamel. In twee minuten tijd pakte de Brusselaar eerst uit met een wereldsave op een poging van de inglijdende Thordarsson en lag daarna met een perfect gemeten uittrap aan de basis van de 2-0. De ingevallen Tissoudali klaarde op aangeven van Noubissi de klus. 

En zo staat Beerschot een week na het debacle op Westerlo plots terug tussen de mensen. Door het puntenverlies van de Kemphanen op Lokeren en het gelijkspel tussen Union en OHL parkeren Vreven en co hun wagonnetje op de vierde plaats, op slechts drie punten van de eerste plaats. Het kan snel keren in 1B. 

ONS OORDEEL. Beerschot dankt de Kazak en Iron Mike

Door Kersten Steurbaut
Voor jou geselecteerd