Ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck officieel in verdenking gesteld: “Hij liet zich omkopen met smeergeld”

Herman Van Holsbeeck is officieel in verdenking gesteld voor private corruptie, witwassen van geld, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken en vereniging van misdadigers. De ex-Anderlecht-manager werd wel vrijgelaten onder voorwaarden. Zo mag hij geen contact hebben met het voetbalmilieu en mag hij enkel ‘noodzakelijke’ financiële transacties verrichten. Dat werd vandaag beslist door de onderzoeksrechter. Advocaat Daniël Spreutels, raadsheer van Van Holsbeeck, laat weten dat zijn cliënt bepaalde fouten erkent maar hij ontkent stiekem geld te hebben ontvangen.

LEES OOK. Topmakelaar Christophe Henrotay officieel aangehouden in Monaco

Van Holsbeeck werd donderdagochtend al meegenomen door de politie voor verhoor. Voor de gewezen manager van Anderlecht was het al de derde keer op amper 11 maanden tijd dat hij uitleg moest verschaffen over zijn manier van transfers doen gedurende zijn periode bij paars-wit. Deze keer ging het om de uitwas van de zaak tegen de woensdag in Monaco aangehouden voetbalmakelaar Christophe Henrotay. De onderzoeksrechter meent dat er aanwijzingen zijn dat Van Holsbeeck en Henrotay gesjoemeld hebben bij transfers, onder anderen van Tielemans en Mitrovic. Van Holsbeeck zou zich als manager van Anderlecht hebben laten betalen bij het afhandelen van de transfers, zonder medeweten van de club.

Henrotay en zijn schoonbroer en rechterhand Christophe Cheniaux wordt private omkoping, valsheid in geschrifte en gebruik, witwassen van geld en vereniging van misdadigers ten laste gelegd. Tegen Henrotay is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Zodra hij uitgeleverd is, zal hij door de onderzoeksrechter verhoord worden en al dan niet in verdenking worden gesteld. Cheniaux werd woensdag al onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck officieel in verdenking gesteld: “Hij liet zich omkopen met smeergeld”
Advocaat Spreutels Foto: Olivier Matthys

Van Holsbeeck werd donderdag en vrijdag in totaal meer dan tien uur ondervraagd, in het bijzijn van zijn advocaat Daniël Spreutels. Hij werd er geconfronteerd met de verklaringen die Henrotay – met wie hij jarenlang goed samenwerkte – en Christophe Cheniaux intussen hebben afgelegd. Hij bracht de nacht door in de cel.

Door phu, wic, gvdl
Voor jou geselecteerd