© Stad Antwerpen - Kevin Coeckelbergs

Grote rampoefening met tachtig figuranten in een sociaal wooncomplex Hoboken

In een dienstencentrum en een appartementsgebouw aan de Alfred Nobellaan in Hoboken is woensdag een noodoefening georganiseerd met ruim 80 figuranten en deelnemers. Die verliep vlot.

De oefening kreeg de naam ‘Dynamiet’, geïnspireerd op Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet. In het scenario ontstond een brand in de kelder van een woonblok van vijf verdiepingen met op het gelijkvloers het dienstencentrum genaamd Kleine Heide. Bij de brand, die ontstond tijdens onderhoudswerken, vielen twee slachtoffers. De rook verspreidde zich vervolgens via een schacht in het hele gebouw.

Eerste keer

De hulpdiensten kwamen ter plaatse en beslisten het gebouw te evacueren. Alle deelnemende bezoekers en bewoners werden opvangen in de cafetaria van dienstencentrum Portugezenhof, even verderop in Hoboken. Zorgbedrijf Antwerpen had voor opvang en een warm middagmaal gezorgd. Ook de buurtbewoners die normaal komen eten in dienstencentrum Kleine Heide, werden in het Portugezenhof verwelkomd.

Voor de oefening kwamen brandweer, politie, ziekenwagens, civiele bescherming en de rampenambtenaar van de stad Antwerpen ter plaatse. Ook op crisiscommunicatie werd geoefend. “De oefening verliep vlot en de vooropgestelde procedures hebben gewerkt”, zegt de stad Antwerpen in een persbericht.

“Een rampoefening in een reële situatie – met aanwezigheid van bewoners – is erg leerrijk voor alle deelnemers”, klinkt het. “Het was de eerste keer dat zo’n oefening gebeurde in de reële setting van een complex van een dienstencentrum en sociale woningen. In 2015, 2016 en 2017 organiseerden de hulpdiensten en het Zorgbedrijf Antwerpen al gelijkaardige oefeningen in woonzorgcentra. Voor Woonhaven was het na 2017 de tweede keer dat er een dergelijke oefening werd georganiseerd.”

“Leerrijke oefening”

Fons Duchateau, voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen en Woonhaven, vind het een leerrijke oefening. “De hulpverleners legden opnieuw een groot professionalisme aan de dag”, zegt hij. “Als voorzitter van zowel Woonhaven als Zorgbedrijf Antwerpen vind ik het een belangrijke meerwaarde om deze organisaties gezamenlijk te kunnen laten oefenen. Al hoop je natuurlijk altijd dat die voorbereiding nooit in de praktijk zal moeten omgezet worden.”

Op papier werd de oefening nog voortgezet door de crisisteams van Zorgbedrijf Antwerpen en Woonhaven. Zo werden fictieve maatregelen genomen om geëvacueerde bewoners voor een korte of langere periode onderdak te bieden, en werd ingespeeld op de vele vragen die leven bij de familieleden van de geëvacueerde bewoners en de omwonenden. “In de realiteit was dat gelukkig allemaal niet nodig”, besluit de stad Antwerpen.

© Stad Antwerpen - Kevin Coeckelbergs

© Stad Antwerpen - Kevin Coeckelbergs

© Stad Antwerpen - Kevin Coeckelbergs

© Stad Antwerpen - Kevin Coeckelbergs

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd