© Peter De Voecht, PhotoNews / Instagram

Genk-spits Dieumerci Ndongala beschuldigd van winkeldiefstal in H&M: “Dit laat ik niet zo”

De Congolese spits van KRC Genk, Dieumerci Ndongala (28), is dinsdag staande gehouden door de politie in de H&M in Vilvoorde. “Ze dachten dat ik spullen gestolen had”, zegt de onthutste spits op zijn Instagramaccount. Dat bleek niet zo. “Ik had alles netjes betaald maar ze zochten ‘een zwarte met dreadlocks’. Dit laat ik niet zo.” H&M verontschuldigt zich tegenover de speler.

“Ik ging wat spullen kopen in H&M, voor de kinderen. Ik hou niet echt van die winkel, maar ik ging toch”, begint de voetballer, international voor Congo, zijn verhaal. Bij het buitengaan werd hij plots staande gehouden door de politie. “De mevrouw van de winkel had hen gebeld.” Ndongala toont op zijn Instagram het moment waarop hij voor de agenten staat.

“Ik ben gefouilleerd en mijn tas werd gecheckt. Maar ik had niks gestolen. Dit laat ik niet zo. Ze zochten een zwarte met dreadlocks”, aldus Ndongala, die suggereert dat hij een klacht zal indienen. “Nadat alles uitgeklaard was, heb ik de dingen die ik gekocht had teruggegeven en ik heb mijn geld teruggeëist.”

H&M biedt zijn verontschuldigingen aan, zo vernemen we van woordvoerster Marianne Nerinckx. “In die winkel in Vilvoorde hebben we veel last van diefstallen. De politie heeft daarop gezegd dat we hen direct moesten verwittigen als zich nog eens iets voordeed. Meneer Ndongala zou zich verdacht gedragen hebben en dus belden we meteen de politie”, klinkt het. Er zijn in de winkel afgescheurde ticketjes gevonden, wat kan duiden op diefstal, zo vernemen we nog. “Maar na controle door de agenten bleek dat meneer correct betaald had. Ik wil er nog op wijzen dat H&M absoluut pro diversiteit is. Hier werken mensen met hoofddoek, met dreadlocks en met stretchoorringen, blanken, zwarten en Chinezen. Racisme is ons vreemd.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd