© AFP

Philippe Gilbert na tiende ritzege in een grote ronde: “Het is hier een beetje zoals in Vlaanderen”

Philippe Gilbert heeft donderdag de 12e etappe in de Vuelta op zijn naam gebracht. De Waalse Monegak soleerde naar de zege. Hij schoof mee in een vroege vlucht en haalde het voor Alex Aranburu en Fernando Barcelo. Het is zijn zesde overwinning in de Vuelta, na zeges in 2010, 2012 en 2013.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Philippe Gilbert soleert naar ritwinst in lastige Vuelta-etappe, België kent zijn kopman voor het WK

Gilbert maakte het gebaar 10 met zijn beide handen, hij telt nu immers zes overwinningen in de Vuelta, drie in de Giro en één in de Tour. Gilbert viel aan op 1,7 kilometer van de top van de steile slotmuur en na 300 meter moesten ook de laatste metgezellen overboord. “Het was een gevecht om in de ontsnapping te geraken”, zei hij in het flashinterview. “Het tempo lag heel hoog, er waren veel aanvallen, maar uiteindelijk lukte het toch om weg te springen. In de vluchtersgroep zag ik heel wat goede klimmers, dus had ik er niet veel vertrouwen in en probeerde ik slim te koersen. Ik had uiteraard ook heel veel hulp aan mijn ploegmaat Tim Declercq, hij is er vaak bij als ik win en heeft er een groot aandeel in, hij verdiende het evenveel als ik.”

“Dit is ook een speciale zege, want mijn tiende in een grote ronde. Het was heel leuk om hier te koersen. Het leek wel een Vlaamse klassieker met zoveel toeschouwers langs de kant. Ik koerste al vaak in het Baskenland, maar won hier nog nooit. Nu doe ik dat wel en daar ben ik heel blij mee. De wielersupporters in het Baskenland zijn zo’n beetje zoals in Vlaanderen, ze houden van koers en dat is fijn.”

Volg het nieuws over Philippe Gilbert overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws