Zwak KVM laat leidersplaats liggen na eerste seizoensnederlaag in Oostende

KV Mechelen liep in de Oostendse Versluys Arena zijn eerste nederlaag van het seizoen op en liet zo de leidersplaats liggen. Malinwa was een schim van de ploeg van de afgelopen weken en werd tegen de Kustboys op zijn waarde geklopt. Debutant Alec Van Hoorenbeeck kende een moeilijke avond en lag aan de basis van de 1-0.

Door het uitstel van het duel Charleroi-Club Brugge trok Malinwa met de leidersplaats als inzet naar Oostende. Het lijstje geblesseerden kreeg naast Engvall, Van Damme en Vranckx afgelopen week ook het gezelschap van Bijker en Van Cleemput. Zo verschenen Vanlerberghe en de 20-jarige Alec Van Hoorenbeeck aan de aftrap.  Een moedige, doch verdedigbare keuze van Vrancken, want de talentvolle debutant is een vergelijkbaar type met de gebruikelijke rechtsachter Van Cleemput. Verder nam Yannick Thoelen na een weekje schorsing zijn plaats onder de lat weer in. Bij KV Oostende, dat na een nul op zes hunkerde naar punten, verving de herstelde D’Haese Canesin.

Malinwa oogstte de afgelopen weken heel wat lof, maar kreeg in de Versluys Arena te maken met een hoog storend en enthousiast KVO. Sakala dreigde al na één minuut, Peyre blokte af. Thoelen pareerde een schot van Vandendriessche. Een aarzelend gestarte Van Hoorenbeeck liep ondertussen tegen een gele kaart aan na een fout op Skulason. Het was met een zeker RSCA-gehalte dat de bezoekers de match aanvatten. Via Swinkels en Peyre moest het middenveld gevonden worden, maar veel leer kregen Schoofs en co niet te zien. Laat staan Togui en De Camargo, die al helemaal op een eiland vertoefden.

Neen, dan had Ingebrigtsen zijn zaakjes beter voor elkaar. Sakala en Vandendriessche vonden handig de ruimte, al ontbrak het KVO opnieuw aan een echt breekijzer in de box. Milovic dreigde dan maar op hoekschop, Thoelen pakte uit met een fotografenredding.

Halfweg de eerste helft moest Palaversa geblesseerd naar de kant en zo veranderde het spelbeeld gaandeweg. KV Mechelen stak zijn neus aan het venster met een afgeblokt schot van Vanlerberghe en een vluchtschot van Swinkels. Storm dwong Dutoit vervolgens tot een noodzakelijke voetveeg. KVO kwam het uitvallen van zijn Kroatische stofzuiger niet meteen te boven en Malinwa nam het roer helemaal over. Schoofs en Kaya kwamen meer en meer in balbezit, al ontbrak het vleugje finesse van de afgelopen weken. De beste kans voor rust was toch nog voor de Kustboys, maar Sakala kon net niet bij een voorzet van D’Haese.

De strijd om het middenveld was de inzet na rust. Ingebrigtsen pompte met Canesin voor Jonckheere meer voetballend vermogen in zijn elftal. Met een schot van Milovic (gered door Thoelen) en een poging van D’Haese naast startte de thuisploeg het snedigst aan de tweede helft. KVM kreeg een déjá vu-gevoel en hapte naar adem. Toen Van Hoorenbeeck een slechte pass van Canesin in de voeten van Vandendriessche werkte, kraakte de Oostendenaar zijn schot in de voeten van Sakala. De Zambiaan krulde de bal enig mooi voorbij Thoelen in doel. Meteen de eerste veldgoal die geel-rood binnen krijgt dit seizoen. Een verdiende voorsprong voor KVO, die echter niet lang op het bord bleef.

Toen Kaya een vrije trap over Faes op de kruin van Togui borstelde, kopte de Ivoriaan zijn derde van het seizoen binnen. Een zeer gevleide gelijkmaker op dat moment. Ei zo na maakte de voor de onfortuinlijke Van Hoorenbeeck ingevallen Vanzeir er 1-2 van, maar Dutoit tikte de scherpe voorzet nog net over zijn kooi.

Het was echter allemaal te onzorgvuldig, te plat bij Kavé. Schoofs en Kaya kregen de motor niet aan de praat en Storm vond zijn goede vorm nooit. Toen Bataille vanop rechts de inlopende Vandendriessche vond, stond Oostende opnieuw op voorsprong.  KVM zocht in de slotfase vooral het hoofd van De Camargo, maar Dutoit hielde de spits van de gelijkmaker.

Zo leed Malinwa na een teleurstellend duel zijn eerste nederlaag van het seizoen, waardoor het verzuimde alleen aan de leiding te komen. Oostende knoopt na zijn recente nul op zes opnieuw aan met een driepunter. 

Door Yannick De Boeck
Voor jou geselecteerd