Nieuwe klap dreigt voor Limburg: arbeiders Punch Powertrain leggen werk neer door dreiging van groot banenverlies

Bron © BELGA

Foto: Tom Palmaers

De arbeiders bij Punch Powertrain in Sint-Truiden hebben vrijdag het werk neergelegd. Het bedrijf zou een onbekend aantal banen gaan schrappen en dat veroorzaakt onrust op de werkvloer. Vakbonden en directie zullen vrijdag een eerste overleg houden, zo meldt metaalvakbond ACV-CSC METEA. Na Ford Genk zou nieuw banenverlies in de Limburgse autosector een zware klap zijn.

De vroege ploeg van arbeiders heeft vrijdag het werk neergelegd. Of de volgende ploegen opnieuw aan de slag zullen gaan, is voorlopig onduidelijk. De directie zit nu in eerste instantie samen en zal in een volgende fase vanaf 11 uur een eerste overleg met de vakbonden houden.

De personeelsleden werden vrijdag enorm verrast door het nieuws in de kranten. “We betreuren dat dit in de pers zo uitvergroot wordt. Men maakt vergelijkingen met Ford Genk”, zegt Peter Kunnen van ACV-CSC METEA. “Ik snap de reactie van de mensen wel. Er moet duidelijk gecommuniceerd worden, want de mensen hebben recht op de juiste informatie. We hopen na het overleg meer uitleg te hebben.”

Moeilijkheden

De vakbonden waren op de hoogte van de moeilijkheden in het bedrijf. “De communicatie gebeurt intern tussen vakbonden en directie. We hebben altijd een open overleg gehad, dus we wisten dat er moeilijkheden waren bij de Chinese moeder en in Sint-Truiden”, stelt Kunnen. “Bij een dipje in de markt is het even slikken. Ik zou dan niet aan paniekvoetbal doen maar de rust bewaren, want dit wordt in de buitenwereld niet positief onthaald.”

Punch Powertrain heeft namelijk een contract met Peugeot, en dat mag volgens de vakbond niet op het spel gezet worden. “We moeten opletten voor een sneeuwbaleffect. Dergelijke verhalen gaan bij klanten ook in het verkeerde keelgat schieten. Als zij hun contract herzien, is er wel een probleem natuurlijk. Dus dat is toch een beetje met vuur spelen”, aldus Kunnen. “Als je echter ziet hoe het bedrijf de laatste jaren gegroeid is, zal men met zijn allen inspanningen doen om dat te voorkomen.”

Banenverlies

Punch Powertrain zal in september de vakbonden inlichten over het banenverlies, zo stond vrijdag te lezen in De Standaard en Het Belang van Limburg. Het bedrijf telt 1.100 werknemers. Van de 500 arbeiders zitten er nu al 300 in allerlei systemen van economische werkloosheid. Bij Punch zijn ook meer dan 600 bedienden aan de slag.

Na het drama van Ford Genk in 2014 dreigt dus een nieuwe klap voor de Limburgse autosector. Punch maakt automatische versnellingsbakken en heeft erg te lijden onder de malaise in de autosector en de terugval van de Chinese automarkt. Het bedrijf zit in zwaar weer en zag vorige maand ook zijn Chinese hoofdaandeelhouder Yinyi bescherming tegen schuldeisers aanvragen.

Door gjs

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd