Bewakingsagent is miskend beroep: 36 procent van Belgen weet niet wat job inhoudt

Bron © BELGA

Foto: Kristof Vadino

Meer dan een derde van de Belgen (36 procent) weet niet wat het beroep van bewaker inhoudt. Dat blijkt uit een studie van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de bewaking (FBZB), in samenwerking met Ipsos, bij 1.000 Belgen. Toch heeft negen op de tien Belgen respect voor de bewakingsagenten die ze dagdagelijks tegenkomen.

De FBZB wil de Belgische bevolking beter informeren over het beroep, en meer mensen overtuigen om de job te doen. Omdat de taken van bewakingsagenten gestaag toenemen, dreigt het een knelpuntberoep te worden. Dit jaar wil de sector, net als in 2018, 4.000 agenten aannemen.

Hoewel negen op de tien Belgen zegt respect te hebben voor mensen die de functie uitoefenen, heeft slechts 19 procent van de bewakingsagenten -ook zij werden voor de studie ondervraagd- het gevoel dat ze gerespecteerd en gewaardeerd worden.

Nog volgens de studie ervaren mannen dit werk nog steeds als eentonig en saai, terwijl vrouwen van mening zijn dat de functie stressvol en fysiek veeleisend is. Een keer ze de functie uitoefenen, verandert de perceptie volledig: 48 procent van de vrouwelijke agenten zegt dat de functie zeer aantrekkelijk is voor vrouwen (tegen slechts 25 procent van de Belgische bevolking).

Door gjs

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd