Pukkelpopincident: parket Limburg opent onderzoek, Anuna gaat klacht indienen

Foto: BELGA

De Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever zal, in navolging van Greta Thunberg, eveneens de boot nemen om naar de klimaatconferentie in Chili af te zakken. Nog gisteren maakte het Limburgs parket bekend dat het een onderzoek opent naar de bedreigingen op Pukkelpop.

De Wever zal haar reis samen met een dertigtal andere Europese jongeren maken, in het kader van het initiatief Sail to the COP. De jongeren die deelnemen aan de actie vertrekken op 2 oktober met een driemaster vanuit het Nederlandse Scheveningen. Het is de bedoeling om rond 20 november aan te komen in Rio de Janeiro, in Brazilië. Van daaruit wordt doorgereisd naar Santiago (Chili), waar in december de 25ste VN-klimaatconferentie plaatsvindt. “We zijn met meer dan dertig mensen en zullen dus met een veel groter schip reizen dan Greta Thunberg. Bij ons zullen bijvoorbeeld ook bedden en douches aanwezig zijn”, zegt De Wever. Hoe de terugkeer naar België zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Maar het is wel de bedoeling om dat zo CO2-neutraal mogelijk te doen.”

Pukkelpop

Het parket van Limburg gaat de bedreigingen aan het adres van Anuna De Wever op Pukkelpop onderzoeken. Vorige donderdag werd ze door een deel jongeren uitgejouwd tijdens Clap for Climate. Daarna hadden enkele jongeren het op de camping op haar tent gemunt. Ook vriendinnen van De Wever werden geviseerd. De jonge vrouwen zouden verbaal bedreigd zijn. Er zouden naar de tenten ook flessen met urine zijn gegooid. “De feiten lijken potentieel ernstig genoeg om als strafbare feiten in aanmerking te komen”, aldus het parket.

Door blg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd