DISCUSSIE. Instagram verbergt likes: hoe ervaar jij de druk van sociale media?

Foto: Photo News

Instagram is in verschillende landen een test begonnen waarbij het aantal likes bij een foto verborgen blijft voor de buitenwereld. Het platform wil zo de sociale druk op haar gebruikers verminderen.

(Lees verder onder het antwoordformulier)

GVA+ Instagram verbergt likes om sociale druk te verlichten

Hoe ervaar jij de sociale druk van platformen als Instagram of Facebook? Zou het een goede zaak zijn dat bijvoorbeeld de likes overal worden verborgen?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt zaterdag in de krant.

Peer pressure

Een selfie posten op Instagram en een uurtje later nog maar dertig likes gekregen? Wissen maar, want niemand mag zien dat het plaatje niet goed scoort. Vooral jongeren gaan gebukt onder de peer pressure van sociale media. Hoe meer virtuele duimpjes of hartjes een Facebook- of Instagram-bericht krijgt, hoe belangrijker je bent in de schoolgangen. Of dat is toch wat heel wat tieners geloven.

“Het is goed dat Instagram nu zelf onderzoekt wat dit teweegbrengt”, zegt Elke Boudry, woordvoerder van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum rond Mediawijsheid. “Het aantal likes is de ultieme barometer van populariteit. Wij horen vaak in gesprekken met tieners dat honderd hartjes het absolute minimum is. Wie dat niet haalt, voelt zich minderwaardig.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd